Her er KV Svalbard ute i stormen

Kystvaktskip var ute i stormen.

STORE BØLGER: KV Svalbard hadde over 85 knops vind natt til fredag. Foto: Håkon Kjøllmoen
STORE BØLGER: KV Svalbard hadde over 85 knops vind natt til fredag. Foto: Håkon Kjøllmoen

Strekningen Bolna-Lønsdalen på Nordlandsbanen er stengt grunnet fare for ras, melder Bane Nor fredag morgen.

Også bil- og båttrafikken påvirkes i kjølvannet av ekstremværet Ylva. Ved morgentimene fredag var flere veier stengt og ferger innstilt i de nordligste fylkene.

Kystvaktskipet KV Svalbard hadde i natt over 85 knops vind, og på bildene som Håkon Kjøllmoen tok, ser man tydelig at det skapte en god del bølger.

– Orkan begynner på 63 knop. Å gå ut da er som å stikke hodet ut av vinduet i 157 km/t, opplyser Kjøllmoen.

Ylva gjorde stor skade i Nord-Norge torsdag. Takene blåste av mange fjøs, og tusenvis mistet strømmen, men ekstremværet har ikke ført til alvorlige personskader.

1800 uten strøm

Ekstremværet ser ut til å ha roet seg, men det blåser fortsatt storm på utsatte steder i Troms og Finnmark, og om lag 1.800 er fortsatt uten strøm.

I de nordligste fylkene har politiet fått inn én melding om uværet natt til fredag og både Nordland, Troms og Finnmark politidistrikt melder om rolige tilstander fredag morgen.

– Det har vært en melding i Narvik, og det har blåst litt i Ofoten, men ellers i Nordland har det vært fredelig, sier operasjonsleder Remi Johansen i Nordland politidistrikt.

Ifølge Meteorologisk institutt ventes det sørøstlig full storm på utsatte steder i Troms, Ofoten, Salten og på Saltfjellet med lokalt kraftige vindkast på 30 til 40 meter i sekundet. Vinden er ventet å minke fredag formiddag.

I morgentimene er det kolonnekjøring på E6 over Kvænangsfjellet og Gratangsfjellet. I tillegg er fylkesvei 232 stengt i Kaperdalen på Senja.

Fergesambandet Lyngseidet–Olderdalen åpnet klokka 07.20, mens Storstein–Lauksundskaret, Stangnes–Sørrollnes og Grytøy–Bjarkøy fortsatt er innstilt, melder NRK.

Også båttrafikken påvirkes av Ylvas etterdønninger. NRK melder at hurtigbåten fra Harstad til Tromsø er innstilt fredag morgen. Hurtigbåten fra Tromsø og sørover går kun til Finnsnes. Også ruta mellom Tromsø, Lysnes, Tennskjær og Vikran er innstilt. Det samme gjelder Kvænangsruta. (NTB/TV 2)