Fargerik grøt

Grøten er tilbake for fullt og det har til og med åpnet grøtrestauranter blant annet i København. Et godt tips er å bruke melk som har gått ut på dato når du lager grøt. Den er ikke nødvendigvis dårlig!

Byggrynsgrøt, mettende og sunt

En fin måte å bruke opp melk utgått på dato.

Grøten kan serveres med salt eller søtt tilbehør eller blandes med vispet krem til det blir byggrynskrem.

Slik gjør du:

Bløtlegg 1 ½ - 2 dl byggryn, gjerne Sjåkgryn i 6-7 timer.

Kok oppbløtte byggryn i 6 dl melk i 30-40 min, til grøten tykner og byggryn er myke. Smak til med salt.

Vaniljestang eller hel kanel kan kokes sammen med grøten.

Til et helt måltid start med en porsjon grøt med salt tilbehør og avslutt med søtt tilbehør.

Her kommer noen forslag:

- Finhakket spekemat
- Sprøstekt bacon
- Lettstelte pinjekjerner, eller hakkede nøtter
- ­Honning og epleterninger
- Tørket eller frisk frukt i biter, hakkede nøtter
- Müsli med bær drysset over grøten
- Finrevet brunost
- Rosiner, nøtter, honning og kanel

Kun fantasien som setter grenser!

Semulegrøt

1 dl semulegryn
ca 8 dl melk + ev 1 dl
2 ss smør
1/4 ts salt
1-2 ss sukker
evt. mandeldråper eller vaniljesukker

Slik gjør du:

Smelt 1 ss smør i en kasserolle, tilsett melk og kok opp. Visp inn semulegryn, kok opp under omrøring og la grøten trekke i 10-15 min. Rør om slik at grøten ikke legger seg i bunnen. Tilsett salt og sukker og resten av smøret.