– Sparker Mugabe i løpet av helgen

Ledelsen i Zumbabwes regjeringsparti ZANU-PF kommer til å avsette Robert Mugabe som partileder på søndag, ifølge partikilder.

AVSETTES: Robert Mugabe holdt tale på et univeritet i hovedstaden Harare lørdag. Foto: AFP PHOTO / SCANPIX
AVSETTES: Robert Mugabe holdt tale på et univeritet i hovedstaden Harare lørdag. Foto: AFP PHOTO / SCANPIX

Sentralstyret skal samles til et møte søndag, og her kommer også Grace Mugabe til å bli avsatt som leder for partiets kvinnebevegelse.

Titusenvis av demonstranter ble lørdag stanset av soldater da de forsøkte å ta seg fram til president Robert Mugabes palass i Zimbabwes hovedstad Harare.

Onsdag grep regjeringshæren i Zimbabwe makten og satte den 93 år gamle presidenten i husarrest, men de nekter for at det var snakk om et militærkupp.

Mugabe, som på stadig mer autoritært vis har ledet landet i 37 år, nekter å gå av, til tross for at også regjeringspartiet ZANU-PF nå stiller seg bak dette kravet.

– Han og kona Grace er villige til å dø for det som er riktig og har ingen planer om å gå av for å legitimere denne ukas militærkupp, sa Mugabes nevø Patrick Zhuwao til Reuters lørdag.

Krigsveteraner

Lørdagens masseprotest kom i stand på initiativ fra landets krigsveteraner, som tidligere ble regnet som Mugabes fremste støttespillere.Nå har de aldrende geriljakrigerne han i sin tid kjempet sammen med, vendt ham ryggen, og de har fått med seg de fleste andre lag av befolkningen.

– Vi vil gjenopprette stoltheten vår, sa Chris Mutsvangwa, styreleder i foreningen for krigsveteraner i Zimbabwe.

Foreningen støtter i likhet med forsvarsledelsen tidligere visepresident Emmerson Mnangagwa, som ble avskjediget av presidenten tirsdag.

Lystig stemning

Stemningen i Harares gater var lørdag formiddag fargerik og lystig, og det ble tutet med bilhorn og danset og sunget.

Demonstrantene bar plakater med krav om at Mugabe må gå av, og soldater fulgte det hele fra sidelinjen uten å gripe inn.

– Det er rene julestemningen, sa en av demonstrantene, Fred Mubay, som mener innbyggerne i Zimbabwe har lidd lenge nok.Takker generalene

– Vi ønsker et nytt Zimbabwe, sa Tina, en hvit kvinne i 50-årene som deltok i demonstrasjonen sammen med datteren og med landets flagg svøpt rundt skuldrene.– Vi vil at alle skal forenes og bringe landet tilbake på sporet, sier hun.

(©NTB)

Mer innhold fra TV 2