Militæret avviser kuppforsøk:

Hevder president Mugabe er pågrepet

Militære kjøretøy sperrer flere gater og soldater har tatt kontroll over den statlige tv-kanalen, men militæret i Zimbabwe avviser at det pågår et militærkupp.

SIDEN 1980: President Mugabe har holdt makten i Zimbabwe siden 1980. Foto: Jekesai Njikizana/AFP
SIDEN 1980: President Mugabe har holdt makten i Zimbabwe siden 1980. Foto: Jekesai Njikizana/AFP

Onsdag morgen opplyste militæret at de har sikret statskontorer i Zimbabwes hovedstad Harare, og at president Robert Mugabe (93) og hans kone Grace (52) er i deres varetekt.

Samtidig patruljerer soldater gatene i hovedstaden, og natt til onsdag hadde militæret også overtatt landets statlige kringkaster.

Men militæret avviser at det dreier seg om et kuppforsøk, og regjeringspartiet ZANU PF beskriver det hele som en «blodløs overgang».

– Det var ikke noe kupp, bare en blodløs overgang der korrupte og uærlige personer ble pågrepet, og en eldre mann som er blitt utnyttet av sin kone, ble pågrepet. De få smellene som ble hørt, var fra skurkene som ikke ville la seg arrestere, men de er nå pågrepet, heter det i en av flere Twitter-meldinger fra ZANU-PF onsdag morgen.

En av landets forsvarstopper har insistert på at presidenten er trygg.

– Vi retter oss bare mot kriminelle rundt ham, som begår forbrytelser som fører til sosial og økonomisk lidelse i landet, slik at de kan stilles til ansvar, sier forsvarstoppen til den statlige TV-kanalen.

– Satt i husarrest

Onsdag formiddag opplyser Sør-Afrikas president Jacob Zuma at han har snakket med Mugabe på telefon. Mugabe skal ha fortalt at han er satt i husarrest i hjemmet sitt, men at han ellers har det bra.

Den sørafrikanske presidenten sier han er sterkt bekymret for situasjonen, få timer etter at militæret tok kontroll i hovedstaden Harare. Zuma, som også snakket på vegne av Samarbeidsorganet for det sørlige Afrika (SADC), ber militæret og regjeringen om å finne en minnelig løsning på situasjonen, og han oppfordrer også til ro og tilbakeholdenhet.

Sky News melder at de har kilder som forteller at presidentens kone, Grace, har forlatt Zimbabwe, til tross for at militæret sier at hun er i deres varetekt.

Sjefen i Den afrikanske union (AU), Alpha Conde, sier den pågående situasjonen i Zimbabwe ser ut som et kupp og oppfordrer de militære til å stanse handlingene. Conde, som også er president i Guinea, sier AU fordømmer handlingene til ledende skikkelser i Zimbabwe. AU-lederen omtaler det som «åpenbart soldater som prøver å ta kontroll ved hjelp av makt».

– Hørte skudd

Allerede tirsdag kveld begynte rykter om et mulig militærkupp å svirre etter at det ble observert en kolonne med stridsvogner og andre militære kjøretøy i utkanten av Harare.

Kolonnen var på vei mot en militærforlegning og kom langs en vei der det rett nok er mye militær trafikk, men utløste likevel frykt for et kupp.

MILITÆRKOLONNE: Tirsdag kveld begynte rykter om et mulig militærkupp å svirre etter at det ble observert en kolonne med stridsvogner i utkanten av Harare. Foto: Philimon Bulawayo/REUTERS
MILITÆRKOLONNE: Tirsdag kveld begynte rykter om et mulig militærkupp å svirre etter at det ble observert en kolonne med stridsvogner i utkanten av Harare. Foto: Philimon Bulawayo/REUTERS

Et vitne som bor i nærheten av Mugabes hjem i forstaden Borrowdale, sier til nyhetsbyrået AFP at vedkommende hørte mellom 30 og 40 skudd bli avfyrt like etter klokken 02 natt til onsdag.

Et par timer tidligere meldte flere medier at det var hørt tre eksplosjoner i hovedstaden Harare, i nærheten av Universitetet i Zimbabwe.

Overtok TV-kanal

Natt til onsdag skal også flere soldater ha tatt seg inn i lokalene til Zimbabwes statlige kringkaster ZBC, melder Reuters. Noen av de ansatte skal ha blitt mishandlet, opplyser to ansatte og en menneskerettighetsaktivist til nyhetsbyrået.

Soldatene skal ha sagt at de kun var kommet for å sørge for beskyttelse, og at de ansatte ikke trengte å uroe seg.

TV-KANAL: En talsmann for militæret snakket onsdag på den statlige tv-kanalen ZBC, som soldater har tatt kontroll over. FOTO: (ZBC via AP)
TV-KANAL: En talsmann for militæret snakket onsdag på den statlige tv-kanalen ZBC, som soldater har tatt kontroll over. FOTO: (ZBC via AP)

Onsdag morgen sperret militære kjøretøy av veien ved Zimbabwes nasjonalforsamlingen, ifølge øyenvitner.

En journalist fra nyhetsbyrået AFP sa at biler blir vist bort av soldater i nærheten av bygningen, samtidig som andre militære kjøretøy er plassert utenfor kontorene til regjeringspartiet ZANU-PF i hovedstaden Harare.

Spent situasjon

Situasjonen i landet er spent etter at forsvarssjefen truet med å gripe inn mot landets 93 år gamle president. Bakteppet er at Mugabe i forrige uke avsatte visepresident Emmerson Mnangagwa og kastet ham ut av regjeringspartiet ZANU-PF.

Mugabe anklaget 75 år gamle Mnangagwa for å planlegge en maktovertakelse, blant annet ved hjelp av heksekunst. Mnangagwa regnes som Zimbabwes rikeste mann og nyter stor støtte fra de militære, noe Mugabe rett nok også har gjort opp gjennom årene.

– Vi må minne dem som står bak de pågående forræderske narrestrekene, om at militæret ikke kommer til å nøle med å gripe inn i saker som angår beskyttelsen av vår revolusjon, sa forsvarssjef Constantino Chiwenga mandag.

Fjerningen av visepresidenten ville sannsynligvis ha ført til at Mugabes kone, Grace, hadde blitt den 93 år gamle presidentens etterfølger, skriver BBC.

Mugabe har styrt Zimbabwe siden frigjøringen fra kolonimakten Storbritannia i 1980. Han har blitt anklaget for flere brudd på menneskerettighetene og korrupsjon. Militæret har fram til nå vært hans fremste støttespiller

Stenger ambassade

Den amerikanske ambassaden i Harare opplyser at de holder stengt for publikum onsdag og vil ha redusert bemanning.

På grunn av den politisk ustabile situasjonen oppfordrer både den amerikanske og britiske ambassaden deres statsborgere som oppholder seg i Zimbabwe, til å holde seg på et trygt sted til de får nærmere beskjed.

(NTB/TV 2)