Paradise Papers: Evertons hovedaksjonær nekter for å ha brutt reglene

Forretningsmann Farhar Moshiri insisterer på at han kjøpte en stor andel i Everton utelukkende for egne midler. BBCs avsløring sier noe annet.

HVEM KONTROLLERER EVERTON? Everton-eier Farhad Moshiri er i trøbbel etter skatteparadis-avsløring. Foto: Stringer
HVEM KONTROLLERER EVERTON? Everton-eier Farhad Moshiri er i trøbbel etter skatteparadis-avsløring. Foto: Stringer

BBCs program Panorama har undersøkt eierskapet i Everton basert på lekkasjene fra Paradise Papers, og kanalen spør seg om det virkelig er Moshiri som kontrollerer Everton, eller om den russiske milliardæren Alisher Usmanov, som eier 30 prosent av Arsenal, står bak.

Tidligere eide Moshiri og Usmanov sammen 30 prosent i Arsenal. Lekkede dokumenter hevder at Usmanov sto bak oppkjøpet i London-klubben. Deretter solgte Moshiri sin andel til russeren. Dagen etter kjøpte Moshiri en eierandel på 49,9 prosent i Everton og ble den største enkeltaksjonæren i Merseyside-klubben.

Lekkede dokumenter hevder at Moshiris kjøp av aksjer i Everton var basert på en gave fra Arsenal-aksjonær Usmanov, og at det dermed er Usmanovs penger som nå er i Everton.

– Det kom fra meg
Moshiri insisterer på at pengene han brukte til å kjøpe sin andel i klubben, var hans egne.

– Selvfølgelig. Det kom fra meg. Jeg hadde 10 prosent i et konglomerat lenge før jeg kjøpte meg inn i Arsenal. Det er mine penger, sier Moshiri.

Den iranskfødte majoritetseieren sa det ikke dreier seg om verken en gave eller et lån. Reglene i Premier League sier at alle som eier minst 10 prosent i en klubb, nektes å eie aksjer i en annen.

– Faktafeil
Usmanovs advokater sier i programmet at Panoramas avsløring hadde «faktafeil og feiltolkninger». Milliardæren nekter for å ha noe med Everton å gjøre.

Ifølge BBC var Moshiri tidligere regnskapsfører for den styrtrike russeren.

I en uttalelse ønsker ikke Premier League å diskutere «konfidensiell informasjon om klubber eller enkeltpersoner».

– Ligaen forbyr enhver klubbeier eller direktør fra å ha interesser i en annen klubb, eller evnen til å påvirke en annen klubbs retningslinjer, heter det i uttalelsen.

– Om en eventuell klubbeier tidligere har hatt aksjer i en annen klubb, må vedkommende legge fram bevis om at de er solgt, heter det videre.

Paradise Papers
I alt 13,4 millioner dokumenter er lekket fra advokatfirmaet Appleby på Bermuda, men også fra et rådgivningsfirma i Singapore og 19 virksomhetsregistre flere steder i verden.

Dokumentene er lekket til den tyske avisen Süddeutsche Zeitung og delt med ICIJ, et internasjonalt nettverk av undersøkende journalister. I alt er flere enn 380 journalister fra 67 land involvert i avsløringene. Totalt er flere enn 25.000 personer omtalt i dokumentene.

(©NTB)