Vil pågripe Catalonias tidligere president

En spansk dommer har utstedt Internasjonal arrest- og ransakingsordre for Catalonias tidligere president Carles Puigdemont.

Dette bildet av Carles Puigdemont er fra 27. oktober mens han synger den catalanske nasjonalsangen «Els Segadors» i Barcelona. / AFP PHOTO / Foto: Josep Lago
Dette bildet av Carles Puigdemont er fra 27. oktober mens han synger den catalanske nasjonalsangen «Els Segadors» i Barcelona. / AFP PHOTO / Foto: Josep Lago

Nyhetsbyråene AP og AFP, samt avisene La Vanguardia og El Pais skriver fredag kveld at en dommer har utstedt arrest- og ransakingsordre for Puigdemont.

Arrestordren utstedes etter at Puigdemont ikke møtte til avhør torsdag om selvstendighetskampanjen i Barcelona, ifølge en uttalelse fra domstolen.

Risikerer 30 års fengsel

Kjennelsen er i tråd med påtalemyndighetens påstand i retten torsdag.

Spansk påtalemyndighet vil sikte den tidligere regionspresidenten for opprør, oppvigleri og underslag.

Anklagene er knyttet til folkeavstemningen om løsrivelse fra Spania og den påfølgende erklæringen om uavhengighet, og de katalanske politikerne risikerer opptil 30 års fengsel

– Vil kjempe mot utlevering

– Tidligere på dagen uttalte Puigdemonts belgisike advokat at Puigdemont er forberedt på å slåss mot utlevering til Spania, uten å søke om asyl i Belgia.

Puigdemont sier han ikke har flyktet, men at han er villig til å ta gjenvalg som president i Catalonia fra Belgia.

– Vi kan drive valgkamp herfra fordi vi lever i en globalisert verden, sa seperatistlederen til RTBF.

Spania i krise

Spania er i krise etter valget som ble holdt 1. oktober i strid med en rettsavgjørelse som hadde erklært valget ulovlig.

Forrige uke erklærte Spanias statsminister direkte kontroll over Catalonia og oppløste den regionale regjeringen.

El Mundo skriver at en ordre også er utstedt for fire andre tidligere regionministre, som tidligere denne uka flyktet til Brussel sammen Puigdemont.