Slik lager du Wenches «juksepizza»

Har du for mye focaccia-deig til overs, eller vil du bare prøve en ny vri? Wenche gir deg tips og triks til nye pizzavarianter.

Focaccia som pizza

½ pk fersk gjær eller ½ pk tørrgjær
1+2+1 ss olivenolje
Ca. 1,2 l hvetemel
5 dl lunkent vann
1 ts salt
Flaksalt, evt. rosmarin

Slik gjør du:

Fersk gjær smuldres i hvetemelet (tørr gjær drysses i melet). Tilsett lunkent vann og 1 ss olje og elt inn hvetemel til en glatt deig i 3-4 min. Tilsett 2 ss olje og elt videre, tilsett 1 ss olje mot slutten slik at den «smører» seg rundt deigen. Dekk bollen med plastfilm og sett til heving i ca.1 time i romtemperatur eller 6-8 timer i kjøleskapet.

Hell deigen over på bakebord/benk. Elt sammen med litt olje på hendene (ikke hvetemel), del i 2-3 biter. Trykk ut/form til tykke (ca. 1 ½ cm) pizzaer og legg på oljesmurt stekebrett. La pizzabunnene etterheve under klede/plast i 30-40 min.

Pensle olivenolje over det ferdig hevede brødet. Fordel over ønsket fyll, se tips, og dryss over evt. over flaksalt og evt. rosmarin. Stek på nederste rille i varm stekeovn 230 grader i 20-30 min.

Tips til fyll:

- Løk i tynne ringer stekt myke og gylne i olje, smak til med litt balsamicoeddik og salt. Fordel over pizzabunnen, dryss over revet ost og evt. urter og stek. Dryss over salat ved servering.

- Tomat og mozarella: skjær modne tomater i skiver og legg over pizzabunnen (eller bruk mosede fyldige hermetiske tomater fra boks/ pakke), dryss over salt, evt. finhakket hvitløk, ringle over olivenolje, evt. urter. Riv mozarellabiter og fordel over. Ved servering legg over tynne skiver spekeskinke.

- Hvit pizza: Smør ca. 2 dl crème fraiche over pizzabunnen. Dryss over 1-2 fedd finhakket hvitløk, friske eller tørkede urter, timian eller basilikum, salt og grovmalt sort pepper. Etter ca. 19 min steking, dryss/fordel over biter av blåmuggost eller spekepølse i tynne skiver.

Dryss over rucculasalat ved servering.