Catalonia truer med å erklære uavhengighet

Catalonias regionsleder vil erklære full uavhengighet fra Spania hvis regjeringen i Madrid gjør alvor i den eventuelle suspensjonen.

Her er en spansk politibil dekket av catalonske og spanske flagg av protestanter under en demonstrasjon i oktober. Foto: AFP/Lluis Gene
Her er en spansk politibil dekket av catalonske og spanske flagg av protestanter under en demonstrasjon i oktober. Foto: AFP/Lluis Gene

Spanias statsminister Mariano Rajoy vil lørdag holde et regjeringsmøte for å iverksette prosessen som opphever Catalonias selvstyre, ifølge en uttalelse.

Meldingen kom minutter etter at det ble klart at den katalanske regionspresidenten Carles Puigdemont nekter å etterkomme regjerings krav om tydelig å skrinlegge katalanske uavhengighetsplaner innen torsdag klokka 10.

Catalonias regionsleder sier at Catalonia vil erklære full uavhengighet fra Spania hvis regjeringen i Madrid gjør alvor i å suspendere regionens uavhengighet.

Vedtaket vil være i tråd med artikkel 155 i den spanske grunnloven fra 1978. Artikkelen har imidlertid aldri blitt brukt etter at demokratiet ble gjeninnført i Spania i kjølvannet av Franco-diktaturet for fire tiår siden.

Catalonias regionleder og president Carles Puigdemont står på sitt. Foto: Reuters / Albert Gea
Catalonias regionleder og president Carles Puigdemont står på sitt. Foto: Reuters / Albert Gea

Nekter å føye seg
I et brev til Spanias statsminister Mariano Rajoy torsdag framholder Puigdemont at han ønsker en dialog med Madrid.

– Hvis regjeringen insisterer på å avvise dialog og fortsetter med undertrykkelse, vil parlamentet i Catalonia kunne fortsette, hvis den ser det som passende, å stemme over en formell uavhengighetserklæring, skriver Puigdemont.

Derfor er det Catalonia-konflikt

  • Catalonia er en rik region, og mange katalanere mener de bringer mer til BNP enn de får igjen, kort forklart. Spania på sin side mener det er svært usolidarisk å forlate et land som fortsatt er i dype økonomiske vanskeligheter.

  • Spania sliter stort med korrupsjon, og flere i Catalonia mener at regjeringen, med hovedsete i Madrid, er så ille at de ikke ønsker å samarbeide videre med den. Spania mener på sin side at korrupsjonen også er ille i Catalonia og at dette er et problem for alle.

  • Katalanere mener at de selv bør kunne velge hvorvidt de skal være uavhengige eller ei, og at avstemningen 1. oktober bør telle. Denne avstemningen ga overveldende flertall for uavhengighet, men Spania mener avstemmeningen var ulovlig. Kun 43 prosent deltok i avstemningen.

Brevet betyr at Puigdemont for andre gang i løpet av en uke nekter å føye seg etter ultimatumet fra Madrid om å gi tydelig beskjed om at regionen ikke har erklært seg uavhengig.

Stor konflikt
Konfliktens kjerne er en folkeavstemning om uavhengighet som regionale myndigheter gjennomførte 1. oktober, og som spanske sentralmyndigheter erklærte for å være grunnlovsstridig.

43 prosent av katalanske velgere deltok i avstemningen som endte med et overveldende flertall for uavhengighet.

Avstemningen ble imidlertid boikottet av mange som er imot løsrivelse, og det er uklart hvor stor støtte separatistene har etter at konflikten med Madrid er blitt kraftig skjerpet de siste ukene.

Fått kritikk
Meningsmålinger før folkeavstemningen viste at et flertall av katalanerne var imot løsrivelse. De siste ukene har imidlertid mange reagert kraftig på regjeringens håndtering av krisen, ikke minst på selve valgdagen da flere hundre mennesker ble skadd da spansk politi aksjonerte mot flere valglokaler.

De fleste fikk kun lettere skader. Samtidig hevdet spanske myndigheter at også hundrevis av politifolk ble skadd i sammenstøtene.

Den spanske regjeringen har også foreslått at Catalonia utlyser nyvalg, men det har katalanske myndigheter avvist.

Mye uro
Mandag kveld ble lederne i to store katalanske separatistorganisasjoner varetektsfengslet i Spania.

Jordi Sanchez og Jordi Cuixart er ledere i henholdsvis ANC og Omnium Cultural som jobber for et selvstendig Catalonia.

Nå etterforskes de to ifølge The Telegraph for deres roller i protestene rundt folkeavstemningen i Catalonia 1. oktober.

Sanchez og Cuixart blir blant annet beskyldt for å ha ledet en protest i Barcelona 20. september, hvor flere katalanere ble arrestert.

Lange fengselsstraffer
Påtalemyndigheten mente at Sanchez og Cuixart ikke har oppfordret til fredelige demonstrasjoner, men til «massive mobiliseringer fra borgerne»

Anklagene kan føre til en fengselsstraff på 15 år.

Varetektsfengslingen skjedde samme dag som spanske myndigheter ga Puigdemont tre dager til å legge planene om uavhengighet på is.

Dersom Puigdemont ikke godtar dette truer myndighetene med å ta deler av selvstyret fra regionen.

Folkeavstemning

Catalonia avholdt for tre uker siden en folkeavstemning som Spania har erklært for ulovlig, og som regjeringen i Madrid forsøkte å hindre ved hjelp av en rekke rettsordrer og politiaksjoner.

Folkeavstemningen ble gjennomført, og ifølge katalanske valgmyndigheter stemte over 90 prosent for uavhengighet.

Valgdeltakelsen var imidlertid kun på 43 prosent.

(TV 2/NTB)