Han blir verdens yngste statsminister

Sebastian Kurz (31) og hans konservative parti ÖVP erklærer valgseieren i Østerrike.

NY LEDER: Sebastian Kurz vant valget i Østerrike. Foto: Vladimir Simicek
NY LEDER: Sebastian Kurz vant valget i Østerrike. Foto: Vladimir Simicek

Like før klokken 20 søndag kveld, erklærte Sebastian Kurz (31) og hans konservative parti ÖVP valgseieren, melder nyhetsbyrået AP.

Søndag kveld ringte også Østerrikes president Alexander Van der Bellen og gratulerte 31-åringen med seieren.

Det endelige resultatet av valget i Østerrike er ikke ventet før på torsdag, men prognoser viser at ÖVP ligger an til å bli valgets klare vinner med 31,5 prosent av stemmene.

31-åringen har vært Østerrikes utenriksminister siden 2013, og leder av i sitt parti siden juli 2017.

I valgkampen har 31-åringen lovet å stramme inn i innvandringspolitikken og stoppe det han kaller «voksende islamisering».

Kamp om andreplassen

Dramatikken nå knytter seg til hvem som kaprer andreplassen, og kampen står mellom sosialdemokratiske SPÖ og ytre-høyre-partiet FPÖ.

De første prognosene viste at FPÖ så ut til å gå forbi SPÖ med knapp margin, men nyere prognoser søndag kveld viser at sosialdemokratene er foran med 27,1 prosent mot 25,9 for FPÖ.

Til tross for at FPÖ muligens ikke klarer å bli landets nest største parti, kan de være fornøyd med valget. Partiet har økt oppslutningen med over 5 prosentpoeng fra sist valg.

I dag sitter ÖVP i regjering sammen med SPÖ og statsminister Christian Kern (51). Men samarbeidet har surnet, og valginnspurten har vært sterkt preget av avsløringer om en svertekampanje der de to partiene har rettet kraftige beskyldninger mot hverandre.

Konservativ regjering

Både ÖVP og FPÖ ser ut til å ha gjort et brakvalg. Hvis prognosene holder seg, kan disse to danne ny regjering i Østerrike.

– Det ser ut til at det kan gå mot en konservativ høyreregjering, sa statsvitenskapsprofessor Birgit Sauer ved Universitetet i Wien etter de første prognosene ble kjent søndag.

Sauer påpekte overfor nyhetsbyrået TT at de første målingene først og fremst er regnet ut fra stemmene fra de mindre byene og distriktene. Resultatene kan bli annerledes når stemmene fra byene er talt opp.

– Hvis disse to danner regjering, vil utviklingen som er påbegynt i flyktningpolitikken fortsette. Grensen mot Balkan vil stenges, og retorikken mot Middelhavet vil bli tøffere, sa professor Sauer.

Videre tror Sauer at en slik høyrekoalisjon vil restrukturere velferdsstaten og gjøre den mer nasjonalistisk.

(NTB/TV 2)