Trump med krav til nye innvandringsreformer

USAs president Donald Trump har sendt Kongressen en liste med krav til innvandring. Blant ønskene er en grundig gjennomgang av ordningen om oppholdstillatelse.

NYE KRAV: USAs president Donald Trump har sendt en ny kravliste til Kongressen. Foto: AP/Brynn Anderson.
NYE KRAV: USAs president Donald Trump har sendt en ny kravliste til Kongressen. Foto: AP/Brynn Anderson.

Trump-administrasjonen krever 10.000 flere ansatte i innvandringsmyndighetene, bygging av grensemuren til Mexico og en gjennom gang av «green card»-ordningen, som gir oppholdstillatelse til USA. Til gjengjeld vil administrasjonen godkjenne en ny reform for å beskytte unge innvandrere under DACA-programmet.

Det hvite hus ønsker å begrense familiebaserte «green cards» til kun å gjelde ektefeller og mindreårige barn til amerikanske statsborgere og lovlige permanente borgere. De ønsker å skjerpe immigrasjonssystemet, øke avgiften for grenseoverganger og gjøre det lettere å deportere gjengmedlemmer og barn uten ledsagere. I tillegg vil de gå gjennom asylordningen.

Obama-ordning

Listen kommer som spesifikke krav som Det hvite hus forventer å få implementert om de skal signere en ny DACA-reform.

Trump har opphevet denne ordningen, Deferred Action for Childhood Arrivals, og gitt Kongressen seks måneder på å finne en erstatning. Programmet ble innført av tidligere president Barack Obama for å beskytte hundretusener av mindreårige som ble tatt med ulovlig til USA.

Motstand

– Denne prioriteringen er nødvendig for å dempe de rettslige og økonomiske konsekvensene av å innvilge DACA-mottakere. Vi ber om at disse reformene blir inkludert i all lovgiving angående statusen for DACA-mottakere, sier Det hvite hus’ leder for juridiske anliggender, Mark Short.

De fleste demokrater er imot flere av kravene. I en felles uttalelse sier Demokratenes ledere i Senatet og Representantenes hus, Chuck Schumer og Nancy Pelosi, at listen «går langt forbi det som er akseptabelt» og at den viser ingen forsøk på kompromiss.

(©NTB)