– Kolonisering av Mars kan starte om fem år

SpaceX- og Tesla-grunnlegger Elon Musk har kunngjort konkrete planer om hvordan koloniseringen av Mars kan starte om fem år.

RAKETT: Elon Musk viser frem illustrasjonen av romraketten han mener kan frakte mennesker til Mars. Foto: Peter Parks
RAKETT: Elon Musk viser frem illustrasjonen av romraketten han mener kan frakte mennesker til Mars. Foto: Peter Parks

SpaceX-grunnleggeren sier planen er å bruke selskapets planlagte interplanetariske transportsystem BFR (Big Fucking Rocket) i en krympet størrelse som gjør det rimelig nok til å kunne utføre en rekke oppgaver og få framtidige Mars-oppdrag til å bli overkommelig kostnadsmessig.

Rakettsystemet er allerede under utbygging og det første fartøyet vil stå klart om seks til ni måneder, opplyser han. Om fem år mener Musk at minst to slike fartøy kan lande på Mars.

Der skal rakettene sette fra seg kraftforsyningsutstyr, utstyr til gruvedrift og livsnødvendig infrastruktur som kan brukes til framtidige bemannede oppdrag. Disse vil finne sted bare to år senere, i 2024. Da skal fire slike raketter ta med seg både mennesker, utstyr og forsyninger til Mars.

Finansieringen av rakettene vil skje med drahjelp fra en rekke kommersielle oppdrag, blant annet oppskyting av satellitter, bistand for Den internasjonale romstasjonen ISS og måneferder.

De samme rakettene kan dessuten brukes som transportsystem for å frakte folk mellom hvilke som helst byer på jorda på under en halvtime. En reise mellom Bangkok og Dubai vil ta 27 minutter, og en tur fra Tokyo til New Delhi vil vare i 30 minutter.

– Så snart man er utenfor atmosfæren, vil alt gå silkemykt, ingen turbulens, ikke noe vær, man kan nå de mest fjerntliggende stedene på under en halvtime. Hvis vi bygger dette systemet til å reise til månen og Mars, hvorfor ikke bruke det her på jorda også, sier Musk.

(©NTB)