Så den drapsiktede kvinnen på hotellet kvelden før 67-åringen ble funnet forgiftet

KRISTIANSAND (TV 2): En kompis av 67-åringen reagerte på at vennen ikke kom ut fra hotellrommet da brannalarmen gikk.

På morgenen 6. april 2014 fant Torfinn Johansen sin venn død på et hotellrom i Kristiansand sentrum.

Johansen jobbet som hotelldirektør på First Hotell, og 67-åringen hadde overnattet på hotellet.

– Jeg åpnet døren og forsøkte å snakke til ham, sa til ham at han måtte stå opp fordi vi måtte vaske rommet hans, sa Johansen til TV 2 denne uken.

Men mannen svarte ikke. Johansen gikk derfor inn på rommet for å få liv i ham.

– Jeg tok tak i et bein som stakk ut fra under en dyne, og da merket jeg benet var kaldt. Da ble jeg skrekkslagen, sier han.

Forgiftet eks-samboeren

Denne uken ble altså en 42 år gammel kvinne siktet for å ha forgiftet 67-åringen, og ble samtidig siktet for å ha drept sin 52 år gamle far i 2002. Hun nekter straffskyld og motsatte seg varetektsfengsling. Hun ble ikke hørt av retten onsdag, som ga politiet fullt medhold og fengslet henne i fire uker.

Obduksjonsrapporten av mannen viste at han hadde blitt forgiftet, og siden 2014 har politiet etterforsket dødsfallet som et drap. I 2016 fikk de også bistand av Kripos, og underveis i etterforskningen fant de spor som tyder på at kvinnen altså også drepte sin far, da hun var sent i 20-årene.

Politiet har ikke ønsket å gå ut med konkret hvordan de mener faren ble drept, eller hva slags gift som ble brukt for å ta livet av mannen.

– Kvinnen var på hotellet kvelden før han døde

Johansen, som hevder at kvinnen var på hotellet kvelden før 67-åringen ble funnet død, er blant de mange vitnene som nå skal avhøres av politiet.

– Den aktuelle natten gikk brannalarmen, og hun kom da ned, som naturlig er i forbindelse med at brannklokkene hyler. Men det jeg undret mest over var at vår venn ikke kom ned. Vi kjente jo ham veldig godt, og når en brannalarm går og klokkene hyler på et hotell, så kommer du ned til resepsjonen, men det gjorde ikke han, sier den tidligere hotelldirektøren.

Ifølge rettsdokumenter TV 2 har fått tilgang til, kommer det frem at den siktede kvinnen ble ilagt et forbud av politiet mot å nærme seg 67-åringen i 2011. Retten mente derimot at det ikke kunne bevises at hun hadde truet eller sjikanert ham, og besøksforbudet ble dermed opphevet.

Et familiemedlem av den avdøde mannen forteller til Fædrelandsvennen at 66-åringen var «en redd person det siste året». Slektningen forteller om flere episoder mellom 67-åringen og den nå drapssiktede ekssamboeren, men vil ikke utdype dette noe mer.

Samme dag som 66-åringen ble funnet, ble kvinnen anmeldt av politiet for å ha stjålet kredittkortet hans. De har to mindreårige barn sammen.

Nekter å forklare seg

42-åringen har ikke ønsket å avgi forklaring for politiet, og benytter seg av retten hun har til å ikke forklare seg. Hun er fengslet av frykt for bevisforspillelse.

– Det er noe hun har full rett til. Vi er i en hektisk etterforskningsfase av saken nå med vitneavhør, ransaking, teknisk og taktisk etterforskning, sier fungerende påtaleleder Cecilie Pedersen Hille i Agder politidistrikt.

Underveis i etterforskningen begynte politiet også å se nærmere på dødsfallet til kvinnens far for 15 år siden. Faren var 52 år gammel da han ble funnet død i sin bolig i Kristiansand 27. mars 2002.

– Det var først under etterforskningen av 2014-saken at vi kom på sporet av saken fra 2002. Bakgrunnen for siktelsen i de to sakene ønsker jeg ikke å gå nærmere inn på, sier Hille.

Faren ble etter det TV 2 erfarer funnet død i et badekar hjemme hos seg selv i mars 2002. Kvinnen har selv omtalt dødsfallet på sosiale medier, og forteller også om det hun hevder var et betent arveoppgjør i etterkant av dødsfallet.

Farens død ble henlagt av politiet som intet straffbart forhold, og liket ble ikke obdusert. Politiet har tatt selvkritikk for at dødsfallet ikke ble etterforsket ytterligere. Sentrale og viktige bevis kan dermed ha gått tapt i det som nå er en drapsetterforskning, 15 år senere.

Ikke aktuelt å åpne grav

Problemet for politiet nå er at kvinnens far aldri ble obdusert, noe politiet erkjenner er uheldig. Dermed kan dødsårsaken bli vanskelig å fastslå.

– Sett i ettertid ser vi at vi selvfølgelig skulle ha fått foretatt en obduksjon av avdøde, sier Hille.

Det er ifølge Hille ikke aktuelt å grave opp faren siden det er gått så lang tid.

– Saken virker rar

Hun opplyser at politiet i Kristiansand skal avhøre en rekke personer i kretsen rundt den siktede og de to avdøde mennene i tiden som kommer.

Eventuelle motiv for de to drapene ønsker ikke politiet å uttale seg om. Kvinnens forsvarer, advokat Thrana sa tirsdag kveld at han stusser over siktelsen.

– Pågripelsen kom helt uten forvarsel. Vi er ikke presentert for noen bevis. Og saken virker rar på meg, sier Thrana til Fædrelandsvennen.

TV 2 / NTB