donald Trump:

– Obama burde ha gjort noe med «rakettmannen» for lenge siden

USAs president Donald Trump refererer nok en gang til Nord-Koreas leder som «rakettmannen» og sier Barack Obama burde ha gjort noe med ham for lenge siden.

TALTE: President Donald Trump talte på et folkemøte i Huntsville i Alabama fredag. Foto: Marvin Gentry
TALTE: President Donald Trump talte på et folkemøte i Huntsville i Alabama fredag. Foto: Marvin Gentry

– Vi kan ikke ha galninger på frifot som driver og skyter raketter i hytt og vær, sa Trump på et folkemøte i Alabama fredag, og refererte til Kim Jong-un.

Presidenten mener sin forgjenger Barack Obama og tidligere utenriksminister Hillary Clinton burde ha gjort noe med den nordkoreanske lederen for lenge siden.

I sin første tale i FNs hovedforsamling tirsdag truet han med «fullstendig utslettelse» av Nord-Korea, og kalte Kim «rakettmannen» og sa den nordkoreanske lederen har lagt ut på et «selvmordsoppdrag».

Kim svarte med å beskrive USAs president som en «sinnsforvirret, senil gamling» som er «uegnet til å styre et land». Han understreket at Trump kommer til å måtte betale en høy pris for sine trusler.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov refererte fredag til situasjonen som en «barnehagekamp mellom barn der ingen klarer å stanse dem».

Ifølge kinesiske myndigheter vil Kina fra 1. oktober forby eksport av visse oljeprodukter til Nord-Korea, samt import av tekstiler fra det lukkede regimet.

Med støtte fra Kina og Russland stemte sikkerhetsrådet tidligere i september 15–0 for å stoppe tekstileksport og for å innsnevre eksporten av oljeprodukter til Nord-Korea.

Lørdag opplyste kinesiske myndigheter at de innfører sanksjonene fra 1. oktober.

Utkastet til nye sanksjoner ble endret etter forhandlinger mellom USA og Kina. USA ville i første utkast foreslå full oljeembargo for å straffe Nord-Korea, men skal ha gått med på å svekke straffetiltakene for å unngå at Kina eller Russland la ned veto mot forslaget.

NTB