Sarpsborg sparte spillere og fikk bank av Tromsø

Sarpsborg-trener Geir Bakke satset ved å spare spillere til cupens semifinale mot Vålerenga, og feilet kraftig da Tromsø vant 5-0 i Eliteserien søndag.

Sarpsborg slo Vålerenga 2-1 i forrige serierunde. Onsdag møtes lagene igjen i cupens semifinale. Det bar søndagens Sarpsborg-utgave preg av, da sju spillere var byttet ut til oppgjøret mot Tromsø.

Se hvordan Tromsø vant i Sportsnyhetene øverst!

Hele forsvarsfireren ble spart, i tillegg til at Ole Jørgen Halvorsen, Krépin Diatta og Tobias Heintz var ute av startoppstillingen.

Det nykomponerte forsvaret fikk raskt problemer med et aggressivt Tromsø-lag i poengnød, og etter et drøyt kvarter ledet hjemmelaget allerede 2-0. Først scoret kaptein Simen Wangberg på en corner, før Christian Landu Landu fikk kriget inn en tomålsledelse.

Dødballscoringer
Ti minutter etter 2-0-målet satt nummer tre bak Anders Kristiansen. Midtstopper Ole Heieren Hansen mistet ballen på klønete vis til Thomas Lehne Olsen, som satte fart og fant Mushaga Bakenga alene på bakre stolpe.

Da Wangberg scoret sitt annet mål for kvelden fire minutter før pause på nok en dødball, var det tydelig hvor det bar for Sarpsborg.

Mikael Ingebrigtsen ble byttet inn for hjemmelaget etter 57 minutter, og to minutter etter at han entret banen scoret 21-åringen sitt sjette mål for sesongen. Lehne Olsen skjøt direkte på et frispark, og returen landet foran Ingebrigtsen, som plasserte ballen i lengste hjørne.

Passert av Brann
Et dødelig effektivt Tromsø-lag, som scoret på fire av fire målsjanser i første omgang, sørget for at Geir Bakkes menn ble passert av Brann på tabellen etter bergensernes 1-0-seier mot Sandefjord.

Med 38 poeng er det seks poeng opp til serieleder Rosenborg før deres møte med Vålerenga senere søndag. Brann har en to poengs luke til Østfold-laget.

For Tromsø og trener Simo Valakari var det en utrolig viktig trepoenger. Hjemmelaget på Alfheim slo tilbake etter 1-4-tapet mot bunnkampkollega Kristiansund, og med seier i hengekampen mot Odd torsdag kan tromsøværingene klatre over nedrykksstreken.