Flere kolleger reagerte med forundring da en ansatt i TV 2 Nyhetene onsdag smurte knekkebrødet sitt med leverpostei.

Årsaken var at hun smurte med knekkebrødets flatside opp.

Kollegene hennes mente at det var helt uakseptabelt, fordi ifølge dem skal man selvsagt smøre knekkebrødet med hullene opp!

Knekkebrødvalg

Norge er et knekkebrødspisende land, og det er ingen tvil om at knekkebrødets mysterie splitter folket – faktisk så mye at knekkebrødkongen Wasa i fjor lanserte nettundersøkelsen «Knekkebrødvalget».

Her kunne folket svare på spørsmålet som trolig er blitt stilt siden knekkebrødets knasete barndom.

Da undersøkelsen ble avsluttet, hadde 14.454 mennesker sagt sin mening.

Stemmene fordelte seg slik som dette:

  • Hullsiden: 41 prosent
  • Flatsiden; 59 prosent
MED HULLENE NED: En eldre kvinne smører sitt knekkebrød med flatsiden opp. Illustrasjonsfoto: Scanpix
MED HULLENE NED: En eldre kvinne smører sitt knekkebrød med flatsiden opp. Illustrasjonsfoto: Scanpix

Dette mener knekkebrødprodusenten

– Vi tenker at det er den hullete siden som er opp, og da altså den siden du skal smøre på, sier brand manager for knekkebrødprodusent Ryvita, Lisa Gundersen, til TV 2.

HULLENE OPP: Ryvita avbilder alltid sine knekkebrød med hullene opp, og de mener at dette er en god indikasjon hvilken side som er «riktig» å smøre på. Foto: Produsenten
HULLENE OPP: Ryvita avbilder alltid sine knekkebrød med hullene opp, og de mener at dette er en god indikasjon hvilken side som er «riktig» å smøre på. Foto: Produsenten

Hun viser til emballasjen, hvor det ikke er noen tvil om hvilken side produsentene mener er opp.

– Det kommer gjerne frem på emballasjen – at det er den hullete siden som vises frem. Men, vi er ikke opptatt av hva som er riktig og galt. Forbrukeren må selv velge hva de mener er riktig side, sier hun.

– Hvilken side velger du selv?

– Jeg smører på hullsiden, svarer Gundersen.

Smør i hullene

Maria Jonestad jobber på knekkebrødprodusent Wasas knekkebrødmuseum i svenske Filipstad, og hun har tidligere fortalt dette til Helsingborgs Dagblad:

– De spørsmålene har dukket opp med jevne mellomrom gjennom årene, og jeg husker at vi gjorde en undersøkelse for noen år siden der vi spurte hvordan folk smurte smør på knekkebrødet. Det viste seg at det var 50/50. De som ville ha mye smør, velger den hullete siden, og de som vil ha mindre, velger den slette siden.

Dorull og dominans

Det er ikke bare knekkebrød som kan få kolleger og samboere til å diskutere.

Måten en dorull blir hengt opp på, har vært grunnlag for mang en diskusjon.

I fjor foretok samlivsekspert Gilda Carle en uhøytidelig analyse som hun mente kan fortelle noe om dorullen din – og deg.

Et tilfeldig utvalg av 2000 menn og kvinner mellom 18 og 75 ble spurt om hvordan de henger dorullen sin – om de lar papirfliken henge utover eller innover.

– Mine funn støtter min hypotese om at folk lar flippen henge ut er mer dominerende enn de som lar den henge innover, sa hun til The Independent.

Oppvaskmaskin-debatt

Så har vi den berømte oppvaskmaskindiskusjonen. Skal egentlig tallerkenene skylles før de settes inn?

I 2015 konkluderte «TV 2 Hjelper deg» med at ja, man skal skylle oppvasken før den settes inn i oppvaskmaskinen.