Nord-Korea hevder de har gjennomført vellykket test av hydrogenbombe

Spenningen på koreahalvøya øker etter at Nord-Korea gjennomførte en hydrogenbombetest.

Nord-Koreas leder Kim Jong-Un inspiserer en metallhylse som skal være del av en hydrogenbombe. AFP PHOTO / KCNA VIA KNS Foto: Str
Nord-Koreas leder Kim Jong-Un inspiserer en metallhylse som skal være del av en hydrogenbombe. AFP PHOTO / KCNA VIA KNS Foto: Str

Nord-Koreanske myndigheter hevder søndag morgen at de har gjennomført en vellykket hydrogenbombetest, ifølge det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap.

En hydrogenbombe er den kraftigste typen kjernefysisk våpen.

Det nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA skriver at Kim uttalte at hydrogenbomben var «et kjernefysisk våpen med supereksplosiv kraft laget ved egen innsats og teknologi».

Flere ganger kraftigere enn før

Nord-Korea har tidligere hevdet at de har testet en hydrogenbombe, men den gangen var ikke sprengladningen kraftig nok til at internasjonale eksperter mente det var troverdig.

Ifølge det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap, er sprengningen som ble registrert søndag morgen, 11,8 ganger kraftigere enn forrige prøvesprengning.

Bekreftelsen på prøvesprengningen kom kort tid etter at kinesiske og amerikanske geologer slo fast at et jordskjelv, eller en eksplosjon, målt til styrke 6,3 hadde funnet sted ved Nord-Koreas område for kjernefysiske prøvesprengninger.

– Japans statsminister Shinzo Abe betegner prøvesprengningen som «fullstendig uakseptabel».

Forsvarsminister Itsunori Onodera sier departementet har sendt ut «snifferfly» som kan registrere radioaktivt nedfall.

– Vi skal gjøre vårt beste for å samle informasjon, sier han.

Den sørkoreanske staben som skal håndtere atomtrusler, er sammenkalt, ifølge Yonhap.

Brende fordømmer handlingen

Norges utenriksminister Børge Brende sier prøvesprengningen er totalt uakseptabel.

– Det er totalt uakseptabelt, og de har i henhold til internasjonale forpliktelser ikke anledning til å utvikle atomvåpen, sier Brende.

Dette er sjette gang Nord-Korea prøvesprenger, så de har åpenbart kjernevåpen. Prøvesprengningen er en provokasjon, og det gjøres selv om landet er under voldsomt internasjonalt press.

– Det som blir avhørende nå er å få igang en prosess som skal få Kim Jong-Un til å legge atomvåpenprogrammet til side, sier Brende.

– Det politiske og økonomiske presset mot Nord-Korea må fortsette, og vi må fortsatt prøve å finne diplomatiske løsninger, for en militær løsning vil være veldig dramatisk i denne situasjonen, sier utenriksministeren, og peker risikoen ved å trigge Nord-Korea til å angripe nabolandene.

– Seul med 12 millioner innbyggere ligger 50 kilometer unna grensen, så hvis man skulle forsøke å ta ut kjernekapasiteten til Nord-Korea, så vil Nord-Korea i verste fall svare massivt, og det kan få enorme humanitære konsekvenser, sier han.

Hydrogenbombe

Nyheten kommer bare timer etter det nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA hevder Nord-Korea har utviklet en hydrogenbombe som kan festes til den nye interkontinentale raketten landet har utviklet.

Men det er fortsatt uklart om nordkoreanerne har lyktes med å forminske sine våpen, slik at de kan sendes langt utover landets grenser.

Den store frykten er at Nord-Korea skal klare å lage en hydrogenbombe som er liten nok til at den kan plasseres i en langdistanserakett som kan nå USA.

En hydrogrenbombe kan være flere hundre ganger kraftitgere enn en atombombe. Og den er veldig mye vanskeligere å lage.

Sanksjoner

Japans statsminister Shinzo Abe og USAs president Donald Trump diskuterte situasjonen og er enige om å legge ytterligere press på Nord-Korea for å få regimet til å endre sin politikk.

– Vi er helt enige om å samordne dette med hverandre og med Sør-Korea og samarbeide tett med det internasjonale samfunnet, for å øke presset på Nord-Korea og få landet til å skifte kurs, sa Abe etter telefonsamtalen søndag morgen.

Det var den tredje samtalen mellom de to lederne siden myndighetene i Pyongyang sist tirsdag fyrte av et ballistisk missil over den japanske øya Hokkaido.

(©NTB/TV 2)