Barcelonaterrorist (22) skutt og drept i politiaksjon

Sjåføren i terrorangrepet i Barcelona, Younes Abouyaaqoub, er skutt og drept av spansk politi.

Spansk politi har drevet en intens jakt på Younes Abouyaaqoub som de mener var sjåfør av bilen under terrorangrepet i Barcelona.
Spansk politi har drevet en intens jakt på Younes Abouyaaqoub som de mener var sjåfør av bilen under terrorangrepet i Barcelona.

Spansk politi melder at den 22 år gamle Younes Abouyaaqoub er skutt og drept av skutt av spansk politi mandag ettermiddag.

– I ettermiddag ble Younes Abouyaaqoub, mannen som kjørte bilen og drepte 14 mennesker i Barcelona, skutt og drept av politiet i en antiterroroperasjon, sier tallsmann for politiet på en pressekonferanse.

Politiet bekrefter også at Abouyaaqoub er en av hovedmennene bak terrorangrepet. Det er også slått fast at det var han som var sjåføren som kjørte bilen som meide ned 13 personer på La Ramblas i Barcelona. Abouyaaqoub har vært på flukt fra politiet i fire dager.

Så langt er åtte mistenkte terrorister drept, og fire er pågrepet etter angrepene mot Barcelona og Cambrils.

Mistenker eksplosiver

Abouyaaqoub var iført noe som lignet på et bombebelte da han ble skutt i politiaksjonen i Subirats, fem mil utenfor Barcelona.

Politiet skal ha blitt tipset av en nabo som mente å gjenkjenne den etterlyste 22-åringen. Mannen nærmet seg da noen bolighus, men da en kvinne spurte ham hva han gjorde der, flyktet han ifølge avisen La Vanguardiai retning av en vinmark.

Den mistenkte skal ifølge spanske medier ha ropt «Allahu akhbar» (Gud er størst) rett før han ble skutt og drept.

Politiet har sperret av et større område og en bomberobot er tilkalt for å undersøke om det er eksplosiver i beltet som fremdeles er på åstedet.

De ber også folk om å la være å formidle stedsinformasjon om pågående politiaksjoner på sosiale medier.

Tungt bevæpnet politi på stedet hvor Younes Abouyaaqoub ble skutt og drept mandag ettermiddag. Foto: Lluis Gene
Tungt bevæpnet politi på stedet hvor Younes Abouyaaqoub ble skutt og drept mandag ettermiddag. Foto: Lluis Gene

– Planla å sprenge Sagrada Familia

Abouyaaquoub var trolig del av en terrorcelle fra byen Ripoll i Katalonia, som består av til sammen 12 menn. Abouyaaqoub antas å være det eneste medlemmet av gruppen som sto bak angrepene, som fortsatt var på frifot. De andre medlemmene er enten drept av politiet, pågrepet eller omkom i en eksplosjon som trolig ble utløst da gruppen forsøkte å lage bomber.

Spansk politi mistenker at terrorcellen hadde planer om å fylle biler med gassflasker for å gjennomføre et enda større angrep.

Den verdenskjente kirken Sagrada Familia var et av angrepsmålene, ifølge avisa El Español.

Planene måtte trolig endres da eksplosivene gikk i lufta ved et uhell i forrige uke. Politiet tror en av dem som omkom i eksplosjonen, var en imam i 40-årene som mistenkes for å ha radikalisert de yngre medlemmene av gruppen.

Flere av medlemmene av gruppen har bakgrunn fra Marokko, og slektninger av Abouyaaqoub i Marokko hevder 22-åringen fikk mer ekstreme holdninger de siste årene.

Imamen skal ha blitt fengslet for hasjsmugling i 2012. I fengselet ble han kjent med Rachid Aglif, en av mennene bak terrorangrepet som drepte 191 personer Madrid i 2004, ifølge avisa El Mundo.

Alle drepte identifisert

15 mennesker ble drept og over 100 skadd i terrorangrepene forrige torsdag, de fleste av dem da en varebil kjørte inn i menneskemengden i paradegaten La Rambla i sentrum av Barcelona.

Det femtende offeret er en mann som ble funnet knivstukket i en bil, melder nyhetsbyrået Ap. Politiet tror mannen ble drept av Abouyaaquoub da han flyktet fra åstedet på La Ramblas.

Alle de 15 ofrene er identifisert. Seks var spanske statsborgere, tre italienske, to portugisiske, én belgisk, én amerikansk, én canadier og én australsk statsborger. To av de drepte var mindreårige, deriblant sju år gamle Julian Cadman fra Sydney, Australia.

Terrorgruppen IS har påtatt seg skylden for terroraksjonen i Barcelona. Hvorvidt det har vært kontakt mellom IS og gjerningsmennene, er foreløpig ikke kjent.