Utgiftene til legemidler opp 25 prosent på tre år

Siden 2013 har offentlige utgifter til legemidler steget med fem milliarder kroner.

OSLO  20100124.
Mellom 110 og 120 dødsfall knyttet til medisinbruk innrapporteres i Norge hvert år. Mange tilfeller skyldes manglende kunnskap og uheldig blanding av legemidler. Spør lege eller apotek hvis du er i tvil om bruk og medikanmentkombinasjon.
Foto: Berit Roald / SCANPIX
OSLO 20100124. Mellom 110 og 120 dødsfall knyttet til medisinbruk innrapporteres i Norge hvert år. Mange tilfeller skyldes manglende kunnskap og uheldig blanding av legemidler. Spør lege eller apotek hvis du er i tvil om bruk og medikanmentkombinasjon. Foto: Berit Roald / SCANPIX Foto: Roald, Berit

Kostnadene til legemidler i Norge har steget med 25 prosent på tre år, viser ferske tall.

Flere er bekymret for om hemmelige priser øker kostnadene.

Siden 2013 har offentlige utgifter til legemidler steget med fem milliarder kroner.

Bare fra 2015 til 2016 var det en økning på 2,5 milliarder kroner, viser tall VG har fått fra Legemiddelverket.

– Prisnivået har eksplodert, og det gjør forhandlingene vanskeligere, sier Asbjørn Mack i Legemiddelinnkjøpssamarbeid, til avisen. Han leder myndighetenes prisforhandlinger med legemiddelindustrien.

Etter en lovendring i 2016 har prisdiskusjonene mellom norske myndigheter og industrien vært hemmeligstemplet informasjon. Medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket, Steinar Madsen, sier legemiddelindustrien er de eneste som tjener på hemmeligholdet. Stein Sundstrøm, leder for Norsk onkologisk forening, sier til VG at norske kreftleger er sterkt imot hemmelige priser.

Karita Bekkemellem, administrerende direktør i Legemiddelindustrien, er ikke enig. Hun hevder Norge har blant de laveste prisene i Europa og at konfidensielle avtaler gjør det lettere for myndighetene å oppnå gode priser.

NTB

Mer innhold fra TV 2