Kontoret til Venezuelas riksadvokat omringet

– Jeg avviser beleiringen, svarer den suspenderte riksadvokaten.

Soldater fra Nasjonalgarden sto lørdag utenfor kontoret til Venezuelas riksadvokat. Foto: RONALDO SCHEMIDT/NTB scanpix
Soldater fra Nasjonalgarden sto lørdag utenfor kontoret til Venezuelas riksadvokat. Foto: RONALDO SCHEMIDT/NTB scanpix

Sikkerhetsstyrker har omringet kontoret til Venezuelas riksadvokat, etter at landets høyesterett ifølge flere medier suspenderte henne.

Venezuelas høyesterett har ifølge flere medier suspendert riksadvokat Luisa Ortega Diaz (59), etter at landets nye grunnlovgivende forsamling fredag trådte sammen for første gang.

– Jeg avviser beleiringen av kontoret til riksadvokaten. Jeg fordømmer denne handlingen foran det nasjonale og internasjonale samfunnet, skriver Ortega på Twitter lørdag.

Ifølge nyhetsbyrået AP har noen titalls medlemmer av landets nasjonalgarde omringet kontoret til Ortega, i forkant av rykter om at den nye forsamlingen vil vedta å avsette henne.

De militære ankom tidlig lørdag morgen lokal tid, og skal ha sperret adgangen til bygningen i Caracas der Ortegas kontor ligger.

Myndighetene har foreløpig ikke kommentert twittermeldingen fra riksadvokaten, der hun sammen med et bilde av de militære fordømmer handlingen.

Venezuelas nye grunnlovsgivende forsamling har sparket riksadvokat Luisa Ortega Diaz, en uttalt kritiker av president Nicolás Maduro.

Forsamlingen fattet vedtaket lørdag formiddag lokal tid. Vedtaket om å fjerne Ortega Diaz (59) fra stillingen ble fattet enstemmig av forsamlingens 545 medlemmer lørdag ettermiddag. Ortega Diaz erstattes av Tarek William Saab, en trofast støttespiller for president Maduro.

Avstemningen var det første punktet på agendaen da forsamlingen begynte sitt arbeid lørdag, etter at den for første gang trådte sammen fredag.

Kritiker

Ortega har vært en av president Nicolás Maduro mest frittalende kritikere og har gjentatte ganger forsøkt å stoppe opprettelsen av den Maduro-kontrollerte forsamlingen.

– Jeg vil ikke si at vi har mistet enhver form for demokrati. Det er fortsatt enkelte spor av det. Men dessverre er det slik at dersom vi fortsetter ned dette sporet, vil vi tape alle former for demokrati, sa hun tidligere denne uka på en pressekonferanse i sitt kontor i hovedstaden Caracas.

I slutten av juni sørget høyesterett for at hun ikke får forlate landet og frøs alle hennes verdier og eiendommer for det den påsto var alvorlige forseelser foretatt av hennes kontor.

Utestengelsen styrker ifølge The Telegraph bekymringer om at Maduro nå vil intensivere straffeforfølgelsen av fremstående kritikere av hans regime.

SUSPENDERT: Venezuelas riksadvokat Luisa Ortega. Foto: Ariana Cubillos/NTB scanpix
SUSPENDERT: Venezuelas riksadvokat Luisa Ortega. Foto: Ariana Cubillos/NTB scanpix

Påstander om valgfusk

Ortega var lenge en av tidligere president Hugo Chávez' nærmeste allierte. I mars vendte hun ryggen til hans etterfølger Nicolás Maduro.

Så sent som torsdag ba hun en lavere rettsinstans skrive ut en kjennelse for å blokkere opprettelsen av den kontroversielle forsamlingen som er blitt fordømt både i hjemlandet og internasjonalt i til dels sterke ordelag. Søknaden ble avvist fredag.

Luisa Ortega Diaz har også iverksatt en undersøkelse av valget på ny forsamling etter vedvarende påstander om omfattende valgfusk.

Andre møte

Fredag trådte den nye grunnlovsgivende forsamlingen i landet sammen for første gang.

Forsamlingen, som har 545 medlemmer, ble valgt sist søndag. Den får makt til å skrive en ny grunnlov og oppløse nasjonalforsamlingen, der opposisjonen har hatt flertall siden 2015.

Så mange som 40 land har ifølge The Guardian protestert mot den nye forsamlingen, som ses som et verktøy for Maduro til å sikre sin egen makt. Opposisjonen i Venezuela boikottet valget.

Lørdag holder forsamlingen til sitt andre møte.

(©NTB)

Mer innhold fra TV 2