Trump holder Maduro personlig ansvarlig for fengslinger

President Donald Trump fordømmer handlingene til Venezuelas president Nicolás Maduro og holder ham personlig ansvarlig for fengslingen av to opposisjonsledere.

FORDØMMER: Donald Trump fordømmer handlingene til Venezuelas president Nicolás Maduro. Foto: AP Photo/Markus Schreiber
FORDØMMER: Donald Trump fordømmer handlingene til Venezuelas president Nicolás Maduro. Foto: AP Photo/Markus Schreiber

Leopoldo Lopez og Antonio Ledezma satt begge allerede i husarrest da de ble arrestert tirsdag. Senere hevdet landets høyesterett at de hadde planlagt å flykte, enten ved å gå i dekning i Venezuela eller i utlandet.

– USA fordømmer handlingene til Maduros diktatur. Lopez og Ledezma er politiske fanger som er fengslet ulovlig av regimet, sa Trump sa i en uttalelse fra Det hvite hus.

Presidenten gjorde det videre klart at USA holder Maduro personlig ansvarlig for helsen og sikkerheten til de to opposisjonslederne.

– Vi gjentar vår oppfordring til umiddelbart og betingelsesløst løslate alle politiske fanger, uttalte Trump.

Sønn og kone innvalgt

På sin side bekreftet Maduro tirsdag at hans 27 år gamle sønn Nicolás Maduro blir en av de 545 medlemmene i den nye nasjonalforsamlingen hvis opprettelse har utløst blodige demonstrasjoner og opptøyer i hjemlandet og internasjonal fordømmelse.

Nicolas Ernesto Maduro Guerra, også kjent som «Nicolasito» eller «Lille Nicolas,» slår følge med sin stemor, Maduros kone Cilia Flores (60) i forsamlingen som ble valgt søndag for å skrive om grunnloven.

Opposisjonen stilte ikke med noen kandidater og boikottet valget, noe som betyr at den nye nasjonalforsamlingen består av tilhengere og allierte av Maduros sosialistparti.

Dommere søkte tilflukt

To dommere utnevnt av Venezuelas opposisjonskontrollerte nasjonalforsamling har søkt tilflukt i boligen til den chilenske ambassadør i Caracas.

Chiles utenriksminister Heraldo Munoz tvitret tirsdag at Beatriz Ruiz og Jose Fernando Nunez søkte beskyttelse og sa at de har fått tilbud om asyl hvis de ønsker det.

Ruiz og Nunez var blant de 33 dommerne som ble tatt i ed 21. juli av nasjonalforsamlingen i strid med den regjeringskontrollerte høyesteretten i landet. Landets høyeste domstol var snar med å erklære edsavleggelsen grunnlovsstridig og uttalte at dommerne tilranet seg makt uten lov og forrådte landet hvis de prøvde å utøve sine embeter.

I løpet av de fire månedene demonstrasjonene og opptøyene har pågått i Venezuela, har minst 125 mennesker blitt drept.

(©NTB)