Viktig seier for Trump i Senatet

Senatet stemte for å gjenoppta debatt om helsereform. Men bare timer senere kom en nedtur.

President Donald Trump under en pressekonferanse med Libanons statsminister Saad Hariri i Washington. Foto: Alex Brandon/AP/NTB scanpix
President Donald Trump under en pressekonferanse med Libanons statsminister Saad Hariri i Washington. Foto: Alex Brandon/AP/NTB scanpix

Senatet vedtok tirsdag kveld, norsk tid, å gjenoppta behandlingen av Donald Trumps helsereform, som de tidligere har vendt tommelen ned for.

Det blir sett på som en viktig seier for Trump.

To republikanske senatorer brøt ut og stemte imot under Senatets votering tirsdag, men forslaget om å vurdere Trump-administrasjonens forslag til helsereform på nytt, fikk likevel det nødvendige flertall etter at visepresident Mike Pence benyttet sin dobbeltstemme.

Men bare timer senere kom en kalddusj i Trumps plan om å få på plass det han kaller «Affordable Care Act».

Senatet stemte nemlig mot den mest restriktive planen som kunne erstatte store deler av Obamas helsereform.

57 senatorer stemte mot forslaget, mens 43 stemte for. Ni republikanere var blant dem som stemte nei.

Dette er trolig den første av mange avstemninger denne uken i forsøk på å avskaffe og erstatte Obamacare.

Senatorene Shelley Moore Capito, Susan Collins og Lisa Murkowski var blant dem som allerede før avstemningen sa de ikke ville stemme for å avskaffe Obamacare før et nytt og bedre alternativ er på plass.

Uklart hva det vil ende med

Avstemningene som nå foregår, skal avgjøre hva slags helsevesen amerikanerne skal ha. Selv om Trump innkasserte en viktig seier ved å få gjenopptatt behandlingen av helsereformen, er det høyst uklart hva det vil ende med.

For vedtaket kan innebære at president Barack Obamas sju år gamle helsereform, kjent som Obamacare, blir avviklet, men bare hvis Kongressen greier å enes om et alternativ.

Trump-administrasjonens forslag til helsereform har møtt sterk motstand langt inn i Det republikanske partiet, og både det første og det andre utkastet er tidligere avvist i Kongressen.

Seier for Trump

For Trump er tirsdagens vedtak i Senatet likevel en seier, ettersom flere av senatorene som tidligere har sagt nei til hans forslag, stemte for å gi det en ny sjanse.

– Dette var et stort steg, sa Trump under en pressekonferanse kort tid etter avstemningen.

Trump takket senator John McCain (80) for seieren. McCain fikk nylig påvist en aggressiv form for kreftsvulst i hjernen, men stilte likevel opp under voteringen i Senatet.

– Takk for at du kom til Washington for en så viktig avstemning. Gratulerer til alle republikanere. Nå kan vi gi alle amerikanere et storartet helsetilbud, tvitret Trump da resultatet var klart.

Store følger

Dersom Obamacare erstattes av Trumps siste utkast til reform, vil 22 millioner amerikanere kunne stå uten helseforsikring innen 2026, viser en beregning fra Kongressens budsjettkontor.

Dersom Senatet slår en strek over Obamacare uten at det er oppnådd enighet om en ny reform, vil 32 millioner kunne stå uten forsikring.

22 millioner amerikanere er i dag forsikret gjennom det såkalte Obamacare-markedet. De aller fleste andre, 155 millioner mennesker, har helseforsikring gjennom arbeidsgiver. (©NTB/TV2)