Global oppvarming får skylda:

Styrtregn vil trolig gjøre forsikringen din dyrere

Ingen kunne forutsi at Utvik skulle bli så hardt rammet av regnet. Såkalt styrtregn blir mer og mer vanlig, og vil trolig føre til dyrere forsikringer.

ALT PÅ ETT STED: Styrtregnet rammet Utvik hardt.  Foto: Martin Håndlykken
ALT PÅ ETT STED: Styrtregnet rammet Utvik hardt.  Foto: Martin Håndlykken

Styrtregnet som rammet blant annet Utvik natt til mandag, kom brått på både innbyggerne og meteorologene.

Mer enn 70 millimeter nedbør på få timer, førte til at mange ellers små bekker ble til store elver som fant nye veier, og gjorde skader på både hus og veier.

Årsaken er styrtregn, som blir mer og mer vanlig. Det vil si regn som kommer plutselig i et geografisk svært avgrenset område, som er vanskelig for meteorologene å forutsi.

– Vi visste jo at det ville komme regn og at det kunne bli intenst noen steder, men det er umulig å forutsi akkurat hvor det kommer, forklarer meteorolog ved Storm Geo, Ina Ynnesdal.

Alt på ett sted

Hun forklarer at en kaldsluft-kjerne kom inn over det varme været fra Sør-Norge. Når det møtes blir det fort bygeskyer, ustabilt vær og torden.

I utgangspunktet er ikke det sjeldent, men det som var spesielt var at det var lite vind, så det mest intense bygeområdet ble liggende helt i ro i en del timer.

– Hvis det var et lite drag i luften slik at bygeområdet hadde flyttet litt på seg, ville nedbøren fordelt seg og skadene ville ikke vært så store i det hele tatt, sier hun.

På Østlandet kom det også 70 milliimeter nedbør, men fordi det ble spredd over et større område, ble skadene svært begrenset.

Mer ekstremvær med global oppvarming

Det kommer stadige rapporter om varmerekorder. Global oppvarming gjør sommerværet generelt varmere, og dermed kan opphopningen av regn bli større.

– Når temperaturen øker, kan luften holde på mer fuktighet, og da vil det også falle ned mer vann, bekrefter Ynnesdal.

– Dette kommer til å bli en stor utfordring for mange rundt om i Norge, for mange kommuner er ikke forberedt, sier Sigmund Clementz, kommunikasjonsrådgiver i If forsikring til TV 2.

Både If og andre forsikringsselskaper får nå inn skaderapporter fra Utvik. Det blir stadig flere slike krav.

– Norske husholdninger er nødt til å forberede seg på stadig flere skader av denne typen. De rammer hardt og nådeløst, sier han.

Styrtregnet som rammet Oslo i august i fjor, resulterte i skader for mer enn 500 millioner kroner, viste en oversikt fra forsikringsbransjen for 2016.

Mer styrtregn

I en omfattende rapport som NVE, Meteorologisk institutt og Uniresearch har laget, trekkes nettopp styrtregn fram som noe av det vi kan vente oss mer av i årene som kommer.

Hovedfunnene viser denne framskrivningen for de neste tiårene:

  • Årstemperatur: Økning på ca. 4,5 ºC (spenn: 3,3 til 6,4 ºC)
  • Årsnedbør: Økning på ca. 18 prosent (spenn: 7 til 23 prosent)
  • Styrtregnepisodene blir kraftigere og vil forekomme hyppigere
  • Regnflommene blir større og kommer oftere

Med disse framtidsutsiktene, mener If forsikring at resultatet kan bli dyrere forsikring for folk flest.

– På litt lengre sikt kan det bety at forsikringene kan bli dyrere i noen områder, sier Clementz.

Tilbake til normalen i Utvik

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) jobbet fram til midnatt mandag for å få oversikt over skadene i flomrammede Utvik i Sogn og Fjordane.

– Værprognosene er gode framover. Elva vil gå ned. Den har allerede gått mye ned. Det verste er over, men skaden er der uansett. Det er mye oppryddingsarbeid, sier fungerende regionsjef i NVE, Svein Arne Vågane, til NTB.

– Storelva i sentrum av Utvik har tatt brua på Fylkesvei 60. Broene mot Førde er stengt. Det er ikke tilkomst til Førde eller Stryn. Vegvesenet gjør en god jobb der, men det vil ta tid, opplyser Vågane.

I Sogn og Fjordane er tre steder særlig rammet: Sandane og Breim i Gloppen kommune og Utvik i Stryn kommune.

Sent mandag kveld var det fortsatt 15–20 personer i Utvik som ikke hadde fått avklart bosituasjon for natten, opplyste ordfører i Stryn kommune, Sven Flo, til NTB.

Store skader

Begge elvene som renner gjennom Utvik gikk over sine bredder. Dermed ble Utvik sentrum helt isolert mandag, og strøm og vann ble kuttet. Det er store materielle skader, men ingen personer er skadd. Det jobbes nå med å få strøm og vann til bygda igjen.

Tirsdag morgen er Fylkesmannen, beredskapsgruppa og flere i kommunen på plass for å få overblikk over situasjonen.

– Jobben blir å definere et elveløp igjen, sier Vågane, som ikke vil uttale seg om hvor lenge veiene blir holdt stengt eller om situasjonen for de evakuerte i området.

Ekstra ferjeavganger

Det er satt opp ekstra ferjeavganger mellom Anda og Lote i Sogn og Fjordane natt til tirsdag som følge av flommen og stengningen av fylkesvei 60.

– I forbindelse med flommen i Sogn og Fjordane og at fylkesvei 60 er stengt, opplever fergesambandet Anda-Lote økt trafikkmengde og lang ventetid. Det ble derfor kjørt ekstra avganger i sambandet i natt, opplyste Statens vegvesen mandag kveld.

Fem avganger fra Lote og fem fra Anda settes opp i tillegg til den ordinære rutetabellen.

(©NTB/TV 2)