Abbas: Palestina bryter all kontakt med Israel

President Mahmoud Abbas sier han legger alle forbindelser til Israel på is etter at tre palestinere ble drept og nesten 400 såret i voldsomme sammenstøt fredag.

Palestinere løper i dekning for tåregassen etter sammenstøt med israelske sikkerhetsstyrker fredag. Foto: Jack Guez
Palestinere løper i dekning for tåregassen etter sammenstøt med israelske sikkerhetsstyrker fredag. Foto: Jack Guez

Også flere israelske soldater ble såret i gatekampene i det israelskokkuperte Øst-Jerusalem og på Vestbredden etter fredagsbønnen. De fant sted etter flere dager med voldsomme protester mot Israels nye sikkerhetstiltak på Haram al-Sharif, som jøder kaller Tempelhøyden.

Senere fredag kveld kom meldingene om at en palestiner skal ha knivdrept to israelere i en bosetning på Vestbredden, ifølge AP. Tallet ble kort tid etterpå oppjustert til tre drepte.

I en tale sent fredag kveld sier Abbas at kontakten med Israel legges på is inntil okkupasjonsmakten fjerner de nye tiltakene. Palestinske myndigheter samarbeider tett med Israel om sikkerheten på Vestbredden.

Samarbeidet anses å være helt avgjørende for at situasjonen på Vestbredden er noenlunde rolig. Abbas sier nå at forbindelsene til Israel kommer til å innstilles «på alle nivåer».

Muslimsk kontroll

Protestene denne uken skyldes at Israel har utplassert metalldetektorer på den hellige høyden. De nye sikkerhetstiltakene ble innført da to israelske politifolk og tre væpnede palestinske israelere ble drept i en skuddveksling på høyden for en uke siden.

Palestinias president Mahmoud Abbas Foto: Abbas Momani
Palestinias president Mahmoud Abbas Foto: Abbas Momani

Både palestinske ledere og Jordan, som i henhold til Oslo-avtalen har overoppsyn med Haram al-Sharif, har krevd at metalldetektorene fjernes øyeblikkelig. Den innmurte høyden huser al-Aqsa-moskeen og Klippemoskeen. Området er offisielt under muslimsk kontroll, og det er kun muslimer som har lov til å be der. Men palestinerne har lenge mistenkt Israel for å ville ta kontroll over høyden, selv om israelske myndigheter avviser dette.

Abbas skal ha forsøkt å få USA på banen i håp om at amerikanerne kan presse Israel til å fjerne metalldetektorene.

Trusler i 2015

Det israelsk-palestinske sikkerhetssamarbeidet startet som en del av Osloavtalen mellom Israel og PLO i 1993, da palestinerne fikk lokalt selvstyre med varierende grad av kontroll på deler av den okkuperte Vestbredden.

Israelerne og palestinerne har utvekslet informasjon og etterretning, noe som blant annet har vært avgjørende for hvordan islamistbevegelsen Hamas er blitt overvåket.

Våren 2015 kunngjorde PLO at de bryter alt sikkerhetssamarbeid med Israel, men samarbeidet fortsette i relativ stillhet.

(©NTB)