13 omkom i eksplosjon på Lindex-fabrikk i Bangladesh

Eksplosjonen skal ha skjedd i forbindelse med reparasjonsarbeid på en varmtvannsbereder, men årsaken til ulykken er ikke fastslått.

Brannmenn i redningsoperasjon etter eksplosjonen på fabrikken i Dhaka. Minst 13 personer ble drept i ulykken. Foto: AFP PHOTO / Munir UZ ZAMAN
Brannmenn i redningsoperasjon etter eksplosjonen på fabrikken i Dhaka. Minst 13 personer ble drept i ulykken. Foto: AFP PHOTO / Munir UZ ZAMAN

Tallet på omkomne etter eksplosjonen på en tekstilfabrikk i Bangladesh, har steget til 13.

De fleste arbeiderne på fabrikken hadde fri i forbindelse med muslimenes id-feiring og produksjonen ved fabrikken var ikke i gang da ulykken skjedde.

Deler av den seks etasjer høye bygningen raste sammen som følge av eksplosjonen, og flere nabobygninger fikk også skader.

Fabrikken eies av Multifabs, som er et av det svenske Stockmann-konsernets underleverandører. Ifølge en pressemelding fra Stockmann er fabrikken en av kleskjeden Lindex' fremste leverandører.

– Vi ser alvorlig på ulykken, skriver selskapet i en pressemelding.

Ifølge Stockman ble det gjennomført en kontroll ved fabrikken i april, og den fikk da karakteren «bra» ettersom det ikke ble funnet betydelig avvik i forhold til de krav det svenske konsernet stiller til sine underleverandører.

Bangladesh har over 4.500 tekstilfabrikker som sysselsetter rundt 4 millioner mennesker, det store flertallet av dem kvinner. Minimumslønnen er på drøyt 570 norske kroner i måneden.

Mange av tekstilfabrikkene er kjent for å ha dårlige arbeidsforhold, mangler ventilasjon og tar liten hensyn til de ansattes helse og sikkerhet.

I april i 2013 omkom over 1.100 arbeidere da Rana Plaza-fabrikken raste sammen i Bangladesh. Dette var en av de verste industri-ulykkene verden har opplevd.

(©NTB)