Politiet nekter nazister å demonstrere i Fredrikstad

Politiet mener det er fare for «alvorlig forstyrrelse av ro, orden og lovlig ferdsel».

Her marsjerer nazistene i den Nordiske motstandsbevegelsen under en demonstrasjon i Falun i Sverige 1. mai i år. Foto: Ulf Palm/TT / NTB scanpix
Her marsjerer nazistene i den Nordiske motstandsbevegelsen under en demonstrasjon i Falun i Sverige 1. mai i år. Foto: Ulf Palm/TT / NTB scanpix

Politiet begrunner demonstrasjonsnekten med at faren for ordensforstyrrelser er for stor.

Politiet sa i mai at de ikke ville nekte nazigrupperingen å marsjere, og ga derfor en muntlig tillatelse til demonstrasjonen. De opplyste da at tillatelsen ble gitt av hensyn til ytringsfriheten. Fredag varslet politiet at de har ombestemt seg.

– Det er varslet flere motdemonstrasjoner med potensial til å trekke svært mange mennesker til Fredrikstad. Politiets informasjonsinnhenting viser at det er stor risiko for voldelig motstand og organiserte ordensforstyrrelser fra enkeltgrupperinger av motdemonstranter. Gitt det store antall mennesker som er ventet å oppholde seg i sentrum, medfører arrangementet en uakseptabel skaderisiko for publikum, bygninger, kjøretøy og gjenstander, sier politimester Steven Hasseldal i Øst politidistrikt.

Demonstrasjonen i Fredrikstad ville vært den første fra den nazistiske organisasjonen i Norge.

I mai meldte Dagsavisen at gruppen hadde fått tillatelse til å marsjere under parolen «knus homolobbyen». Gruppen varslet at det ville komme mellom 50 og 200 demonstranter.

Samtidig ble det varslet motdemonstrasjoner.

– Grunnlovsparagraf 100, retten til å ytre seg, står så sterkt i Norge. Og på politimesternivå er det uttalt at demonstrasjoner som dette skal gjennomføres. Nå har også våre jurister landet på at Den nordiske motstandsbevegelsen skal få gjennomføre demonstrasjonen de har søkt om å få holde i Fredrikstad til sommeren, sa ordensleder Inge Jensen i politiet i Fredrikstad til avisen.