Putin-kritiker arrestert – varsler massive demonstrasjoner

Den russiske protestlederen Aleksej Navalnyj (41) ble pågrepet idet han var på vei for å lede en demonstrasjon i Moskva, opplyser hans kone.

ARRESTERT: Opposisjonsleder Aleksej Navalnyj ble arrestert mandag. / AFP PHOTO / Vasily MAXIMOV Foto: Vasily Maximov
ARRESTERT: Opposisjonsleder Aleksej Navalnyj ble arrestert mandag. / AFP PHOTO / Vasily MAXIMOV Foto: Vasily Maximov

Tilhengere av Navalnyj har varslet at de vil markere landets nasjonaldag med demonstrasjoner mot korrupsjon i over 200 byer mandag.

Utenfor døren

Navalnyj selv skulle ha ledet en markering i sentrum Moskva, der arrangørene venter opptil 50.000 mennesker. Ifølge hans kone Julia ble han pågrepet idet han var på vei ned trappene, om lag 40 minutter før demonstrasjonen skulle starte.

– Aleksej ble arrestert utenfor inngangen til blokka vår, skriver kona, Julia Navalnaya, skriver BBC.

Hun har lagt ut et bilde av ektemannen på Twitter som viser at ham på vei inn i en politibil.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters er også et mindre antall demonstranter holdt tilbake ved en metroutgang.

– Vi advarer mot alle forsøk på å arrangere ulovlige demonstrasjoner i Tverskaya gaten i Moskva – som er et direkte brudd på loven, har russiske myndigheter uttalt, skriver CNN.

Den russiske protestlederen har tidligere i år sittet to uker i fengsel etter å ha blitt pågrepet under en demonstrasjon i Moskva i mars. Denne gangen har myndighetene i hovedstaden gitt tillatelse til en markering på Sakharov-avenyen, men Navalnyj har oppfordret folk til å samles i hovedgaten Tverskaja, som fører til Kreml, melder Radio Free Europe.

Presidentkandidat

Politiet har varslet demonstrantene om at de risikerer å bli angrepet av maskerte menn med pepperspray, og at politiet vil reagere mot alle som bryter loven.

Demonstrasjonen i mars samlet ifølge politiets anslag 7.000 mennesker og var den største markeringen i sitt slag på flere år.

Navalnyj ønsker å stille som presidentkandidat i 2018. Han har de siste årene vært en av president Vladimir Putins fremste kritikere. Trolig vil han ikke få godkjent sitt kandidatur ettersom har tidligere er dømt for korrupsjon i en sak som Navalnyj selv mener var politisk motivert.

NTB / TV 2