Sessions vil vitne for Senatets etterretningskomité

Den amerikanske justisministeren Jeff Sessions (70) vil tirsdag vitne for Senatets etterretningskomité.

President Donald Trump i samtale med justisminister Jeff Sessions i mai. REUTERS/Kevin Lamarque/File Photo Foto: Kevin Lamarque
President Donald Trump i samtale med justisminister Jeff Sessions i mai. REUTERS/Kevin Lamarque/File Photo Foto: Kevin Lamarque

Det er ventet at han vil svare på beskyldninger fra tidligere FBI-direktør James Comey som selv vitnet for den samme komiteen torsdag.

– Med tanke på meldinger angående Hr. Comeys nylige forklaring for Senatets etterretningskomité, er det viktig at jeg får en mulighet til å ta opp disse sakene i det rette forum, skrev Sessions i et brev til senator Richard Shelby ifølge amerikanske medier.

Gradert informasjon

– Senatets etterretningskomité er det mest hensiktsmessig forum for slike saker, siden den har gjennomført en undersøkelse og har tilgang til relevant gradert informasjon, skrev han videre.

Comey hevdet i Senatet at Sessions kan ha hatt et tredje urapportert møte med Russlands ambassadør Sergej Kisljak.

– Dette vil utløse en rekke spørsmål for ham, sa komiteens fremste demokrat, senator Patrick Leahy, til AFP.

Comey kom også med indirekte kritikk mot Sessions som gikk ut av rommet for å la ham være alene med president Donald Trump under et møte i Det hvite hus. Her skal Trump ha lagt press på Comey for å legge ned etterforskningen mot tidligere sikkerhetsrådgiver Michael Flynn.

FBI-sjefen svarer til justisministeren, og Sessions skal i så måte være en «politisk brannmur» mellom den øverste lederen for den utøvende makt, og presidenten nettopp for å forhindre mulig maktmisbruk.

Ved en anledning hadde Comey også bedt Sessions om å sørge for at han aldri ble værende alene med presidenten igjen.

Rykter om konflikt

I Washington har det sirkulert opplysninger om at Trump har kranglet med justisministeren og at Sessions har tilbudt seg å fratre, men Det hvite hus ville tirsdag ikke kommentere om presidenten fortsatt har tillit Sessions.

Det gjorde ikke saken bedre for Sessions at Comey slapp en liten bombe da han forklarte hvorfor han og andre FBI-sjefer konkluderte med at justisministeren kom til å holde seg unna granskingen.

– Vi var også klar over fakta som jeg ikke kan diskutere åpent som vil gjøre hans videre engasjement i en Russland-relatert etterforskning problematisk, sa Comey under den åpne høringen.

Inntil lørdag var beskjeden fra Sessions gjennom hans talsmann Ian Prior at han ikke ønsker å kommentere en sak som kan være knyttet til pågående gransking.

(©NTB/TV 2)