Kilder: Trump trekker USA ut av Parisavtalen

Trump har bestemt seg for at USA skal ut av klimaavtalen som skulle jobbe for reduksjon av klimautslipp, ifølge amerikanske medier. Avgjørelsen er ventet torsdag kveld norsk tid.

VIL UT: President Donald Trump mener Paris-avtalen om reduserte klimautslipp ikke er juridisk bindende. Foto: Andrew Harnik
VIL UT: President Donald Trump mener Paris-avtalen om reduserte klimautslipp ikke er juridisk bindende. Foto: Andrew Harnik

I forrige uke kom advarselen. Nå er det ifølge flere amerikanske medier en realitet.

Det er to kilder nær Trump som bekrefter dette.

Den nye amerikanske administrasjonen har gjennomgått Parisavtalen, og president Donald Trump, som har uttrykt sterk skepsis til klimaavtalen, var ventet å komme med avgjørelsen etter G7-møtet.

– Hvis han føler at det er en avtale der andre land ikke gjør noe og opprettholder høye utslippsnivå, og det fører til restriksjoner for amerikansk industri, da kommer han til å gå ut av avtalen, sa kilden. Nå skal altså planen gjennomføres, og det kommer ikke spesielt overraskende på det norske miljøet.

Onsdag kveld kom meldingen fra Trump:

– Jeg vil offentliggjøre min avgjørelse om Parisavtalen torsdag klokka 15. Rosehagen ved Det hvite hus.

Han avslutter med valgslagordet «Make America great again» i blokkbokstaver. Avgjørelsen er med andre ord ventet å komme rundt 21 norsk tid torsdag.

– Svært egenrådig

– Vi har i lang tid prøvd å forhindre at USA forlater Paris-avtalen, men Trump er en svært egenrådig mann, sier Nina Jensen i WWF til TV 2.

– Det positive er at vi slipper at USA sinker resten av verden. Den store taperen vil være USA selv, som ikke får ta del i det internasjonale samarbeidet for fornybar energi, sier hun.

Da det ble klart at Trump vant presidentvalget i USA tok det ikke lang tid før miljøforkjempere anså det som en katastrofe.

Parisavtalen, som ble inngått under Obama-administrasjonen i desember 2015, har som mål å holde den globale oppvarmingen under 2 grader og prøve å begrense temperaturøkningen til 1,5 grader.

Kildene sier det nå vurderes på hvilken måte kanselleringen av avtalen skal skje. Om det skal være en full formell kansellering, som i så fall vil ta tre år, eller om USA skal ut av FNs klimakonvensjon. Det vil i så fall gå fortere, men være et mer ekstremt valg ifølge nettstedet.

Ber Erna Solberg gå foran

Lars Haltbrekken har fulgt de internasjonale klimaforhandlingene helt siden Kyoto-avtalen ble inngått i 1992. Han ber statsminister Erna Solberg straks komme på banen.

– Norge og den norske statsministeren må sende et signal til resten av verden umiddelbart om at vi ikke har tenkt å redusere våre ambisjoner. At vi går videre uavhengig av hva resten av verden gjør, oppfordrer han.

Haltbrekken var leder for Norges naturvernforbund inntil i fjor, men er nå Stortingskandidat for SV. Han mener Trumps valg er totalt uansvarlig.

– USA må delta fordi USA er det landet i verden som slipper ut nest mest klimagasser av alle land. Det var nettopp fordi Bush trakk USA fra Kyoto-protokollen at det tok så lang tid å få til en ny avtale, sier han.

Han er redd flere land nå vil følge etter, og at det kan få store følger.

– Dersom andre store land velger å hoppe av eller redusere ambisjonene sine går vi mot en katastrofal utvikling i global temperatur som vil bety mer flom, flere mennesker som tvinges på flukt og mer ekstremvær, sier han.

Har ventet på beskjeden

Leder for miljøstiftelsen Bellona sier han både har ventet og fryktet denne beskjeden.

– Katastrofen skjedde allerede den dagen Trump ble valgt. Obama var en drivkraft i klimaarbeidet, sammen med Kina. At USA og Kina fant sammen før Paris-toppmøtet var utrolig viktig for at avtalen kom i stand. USA som motor i klimasaken forsvant da Trump ble valgt, sier Hauge.

Han mener imidlertid ikke at dette er kroken på døra for det internasjonale klimasamarbeidet.

– Nå avhenger alt av hvordan de andre store aktørene, som EU og Kina vil reagere. De to møttes forrige uke i Berlin, sammen med Canada, for å snakke om styrking av Parisavtalen. Altså kan Trumps manøver føre til at USA bare blir mer isolert fra resten av verden, mens andre land rykker fra på teknologi- og energifronten, sier Hauge.

Fortsatt håp

Hauge peker også på at flere delstater i USA har en klimastrategi som ikke påvirkes av Trump.

– California er alene verdens sjette største økonomi, og de følger ikke Trumps politikk. Solenergi tar over stadig større del av energimarkedet, og kullkraft er allerede økonomisk dødt uavhengig av Trumps politikk, forklarer han.

Ifølge Hauge har også store selskaper og merkevarer fått en viktigere rolle i klimaarbeidet etter at Trump ble valgt.

– Hundrevis av store, amerikanske selskaper som Coca-Cola, Walmart og Kellogg’s, har stilt seg bak Parisavtalen. Selskaper setter seg egne miljøkrav, uavhengig av Trump. Det gir håp på en mørk dag, sier Hauge.

– Alvorlig

I et intervju med Dagens Næringsliv i helgen, uttrykte også miljø- og klimaminister Vidar Helgesen (H) sin bekymring dersom Trump trekker seg fra avtalen.

– Det vil være alvorlig fordi USA er den nest største utslippsnasjonen som er deltager i Parisavtalen og USA er uhyre viktig i internasjonale forhandlinger. Derfor vil det skape usikkerhet om dynamikken i klimaforhandlingene, men det er en usikkerhet som alle de andre landene er opptatt av å minimere. Det var også beskjeden fra G7, minus ett land, at verden går videre med Paris- forpliktelsene, sier Helgesen til avisen og viser til helgens G7-møte som fant sted på Sicilia i helgen.

Ifølge DN.no vil Helgesen i løpet av denne uken besøke USA. Her kommer han blant annet til å møte de sentrale klimarådgiverne i Det hvite hus med følgende beskjed:

– USA er tjent med å bli værende i Parisavtalen. Det har delvis å gjøre med at man ellers vil serverer Kina en pr-seier av de helt store, sier Helgesen og viser til at Kina har sagt landet står klar til å ta ledertrøyen om USA trekker seg.

– En av verdens mest selvopptatte populister

Leder av Stortingets energi- og miljøkomité, Ola Elvestuen (V) er i likhet med Bellona-lederen ikke overrasket over nyheten.

– Det er svært beklagelig dersom Trump nå tar USA ut av den internasjonale klimapolitikken. Det er dramatisk, men ikke overraskende, at han fullstendig ser bort fra forskning og kunnskap på denne måten, sier Elvestuen, som mener dette er et tilbakeslag for internasjonalt klimaarbeid.

Partileder i De Grønne, Une Bastholm, legger ikke noe mellom når hun beskriver Trumps klima-rolle.

– Dette var dessverre forventet av en av verdens mest selvopptatte populister, som ikke har et snev av interesse for kunnskap og fremtidige generasjoners trygghet. Dette understreker at de store skillelinjene i den vestlige verden går mellom dem som står for grønn fremtidsoptimisme og solidaritet, og grå, nasjonalistisk populisme à la Trump.

– Nok en spiker i kista

Også investor Jens Ulltveit-Moe går hardt ut mot presidenten.

– Jeg er skuffet, men ikke overrasket. At en så sneversynt mann som Trump ikke forstår betydningen av klimaavtalen. Ei heller over at en tredjedel av den amerikanske befolkningen ikke har forstått sitt eget beste, sier han.

Han tror at når Trump og velgerne vil forstå konsekvensene av dette om en stund.

– Men det kan jo ta tid. Vi får bare håpe at dette blir nok en spiker i kista til å få Trump ut av Det hvite hus, avslutter han.