Donald Trump unnlot å si «én for alle, alle for én»

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg sa «én for alle, alle for én», men han fikk ikke USAs president til å si det samme.

NATOs toppledere er torsdag samlet til møte i Brussel.

Generalsekretær Jens Stoltenberg har blant annet tatt imot Donald Trump, Angela Merkel, Erna Solberg og Theresa May.

Det var knyttet stor spenning til hva president Trump ville si da han og Stoltenberg avduket et minnesmerke for 11. september utenfor NATOs nye hovedkvarter i Brussel i forbindelse med torsdagens toppmøte mellom stats- og regjeringssjefene i alliansen.

Angrep på alle

Seansen var skreddersydd for å få Trump til å bekrefte direkte at USA står ved artikkel 5 i NATO-pakten. Den sier at et angrep på én skal anses som et angrep på alle.

NATO utløste artikkel 5 for første gang etter 11. september, påpekte Stoltenberg.

– Én for alle, og alle for én. Hundretusener av europeiske og canadiske har tjent side om side med amerikanske soldater i Afghanistan i mer enn et tiår, for å sikre at landet aldri igjen blir en frihavn for internasjonale terrorister. Det er vår solidaritet som holder landene våre trygge, sa Stoltenberg.

USAs europeiske allierte hadde håpet på en tydelig bekreftelse fra Trump om det samme.

Grunnen er at han tidligere har kommet med flere uttalelser som har sådd tvil om viljen til å komme europeiske allierte til unnsetning.

 Her dytter Trump Montenegros statsminister

Under den amerikanske valgkampen uttalte Trump at NATO var en utdatert allianse, noe han senere har gått tilbake på.

Trump sa at minnesmerket var en påminnelse om «forpliktelsene som binder oss sammen som én», og også han nevnte at NATO utløste artikkel 5 etter 11. september.

Men mer enn det sa han ikke.

Innvandring

I sin tale tok Trump blant annet opp hvordan NATO skal jobbe mot innvandring. Trump kom med en hard tale om kamp mot terror da han møtte stats- og regjeringssjefene i NATO. Han mener innvandring er en del av bildet.

Presidenten hadde et krystallklart budskap til de øvrige stats- og regjeringssjefene i alliansen.

– Framtidas NATO må inkludere et sterkt fokus på terrorisme og innvandring, sa Trump.

– Tusener på tusener av mennesker strømmer inn i landene våre og sprer seg utover. I mange tilfeller har vi ingen anelse om hvem de er. Vi må være harde, vi må være sterke og vi må være årvåkne, sa han.

Han trakk også fram trusler mot NATO langs grensene i sør og i øst, og han nevnte Russland spesielt.

– Disse alvorlige sikkerhetstruslene er grunnen til at jeg har vært veldig, veldig direkte med generalsekretær Stoltenberg og medlemmer i alliansen og sagt at NATOs medlemmer må ta sin rettmessige del og møte sine økonomiske forpliktelser, sa Trump.

Hele 23 av NATOs 28 medlemsland har ikke nådd alliansens mål om å bruke 2 prosent av BNP på forsvar, påpekte han.

– Mange land skylder enorme pengesummer fra tidligere år, sa Trump.

Ifølge ham er dette dypt urettferdig overfor skattebetalerne i USA.

– Vi må gjøre opp for de mange årene som er gått tapt. Det er et minimum med 2 prosent hvis vi skal konfrontere dagens veldig reelle og veldig ondsinnede trusler.

– Drive dem ut

I talen kom Trump også inn på terrorangrepet i Manchester. Et barbarisk og ondskapsfullt angrep, sa han.

– Alle som verdsetter livet, må samle seg om å finne, avsløre og fjerne disse drapsmennene og ekstremistene og, ja, taperne. De er tapere. Hvor enn de finnes i våre samfunn, må vi drive dem ut og aldri, aldri slippe dem inn igjen, sa Trump.

Han vil ha en kraftig styrket global innsats i kampen mot terror. Ifølge Trump er det snakk om en kamp mellom godt og ondt.

NTB