Nordmenn fikk svi på pungen – fruktbarheten faller

Fruktbarheten i Norge har falt markant siden 2009. Arbeidsledighet og dårlige økonomiske utsikter er trolig årsaken.

Fruktbarheten i Norge var i fjor på sitt laveste siden 2009, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB). Etter flere år med økning snudde utviklingen. Mens den økonomiske usikkerheten vokste fra år til år, falt fruktbarhetstallene i Norge tilsvarende.

Laveste siden 1986

For å finne et tilsvarende lavt tall på fruktbarhet må vi tilbake til 1986.

I 2002 lå fruktbarhetstallet på 1,75 barn og økte jevnt til 1,98. Men i kjølvannet av finanskrisen har fruktbarheten gått ned hvert år, og i 2016 var fruktbarhetstallet 1,71, ifølge SSBs tall.

– Våre funn viser at lokal arbeidsledighet har fått større negativ betydning for det å få første og tredje barn etter 2009, sier seniorforsker Trude Lappegård i Statistisk sentralbyrå og Universitetet i Oslo.

Barnløshet

Lappegård sier det er viktigere nå enn før for kvinner å være i jobb, og at det også er mer krevende.

– En konsekvens når fødselstallene går ned er at førstegangsfødende blir eldre. Om dette er en utsettelse som kommer til å fortsette, og om vi kommer til å bli for gamle så vi ikke får barn i det hele tatt, det gjenstår å se, sier hun, og legger til at flere opplever å ha ventet for lenge, og å dermed bli barnløse.

Den globale finanskrisen ble utløst høsten 2008, da den amerikanske investeringsbanken Lehman Brothers gikk over ende og tok med seg flere andre finansaktører i fallet. Snart ni år senere er verdensøkonomien i bedring, men sliter fortsatt med ettervirkningene av finanskrisen.

Norsk økonomi klarte seg relativt greit gjennom krisen, selv om spesielt eksportrettede virksomheter fikk slite, mye på grunn av Stoltenberg-regjeringen ekspansive finanspolitikk og økonomiske krisetiltak.

(©NTB / TV 2)