Pieter Weening (36) vant den tredje etappen i Tour of Norway mellom Hamar og Lillehammer.

Edvald Boasson Hagen ble nummer 14 og mistet ledertrøyen til fjorårsvinner Weening etter å ha stivnet fullstendig mot slutten.

– Edvald fikk grisebank på slutten, sier TV 2-kommentator Christian Paasche.

Det etter å ha prøvd seg på et aldri så lite solokjør i bakkene ned mot Lillehammer etter siste stigningen.

– Edvald svei av mye krefter på å gå alene altfor tidlig, sier TV 2s sykkelekspert Johan Kaggestad.

– Hadde han ikke gått der, så tror jeg han hadde hatt nok krefter til å være i topp fem minst, sier Dag Otto Lauritzen.

Men det var ikke bare kreftene som tok slutt. Boasson Hagen slet også med utstyret de siste kilometeren.

Setet knakk rett og slett.

– Jeg kjørte i en hump. Da knakk det når det var fem-seks kilometer igjen. Det var ikke optimalt. Jeg kunne bare sitte helt bakerst. Det var absolutt ikke bra, sier Boasson Hagen til TV 2.

– Jeg kjente jo før det at det var tungt, men det er klart det ikke er bra å kjøre fem-seks kilometer slik. Jeg håper at jeg kunne vært med, men jeg tror ikke det gjorde det største utslaget.

I STYKKER: Edvald Boasson Hagen viser frem setet som knakk.
I STYKKER: Edvald Boasson Hagen viser frem setet som knakk.

– Kjipt

Nå er Boasson Hagen på fjerdeplass sammenlagt 12 sekunder bak Weening.

– Det var veldig dumt. Laget gjorde en kjempejobb for å holde det samlet. Jeg kjente i bakken at det var tungt, men jeg klarte å bite meg fast, sier Boasson Hagen til TV 2.

Han mener ikke han brukte for mye krefter da han fikk luken.

– Det ble for tøft på slutten. Jeg fikk en stor luke gjennom svingene. Jeg hadde ikke tenkt å støte der, men da jeg fikk luken kjørte jeg. Jeg prøvde ikke å bruke altfor mye krefter, men det ble tungt. Jeg hadde håpet at jeg skulle hatt litt mindre motvind, sier Boasson Hagen.

– Det er kjipt å miste ledertrøyen. Jeg hadde håpet å gjøre det bra på hjemmebane, men Tour of Norway er ikke over enda. Jeg får prøve å gjøre noen stunt.

Andreas Vangstad ble beste nordmann på fjerdeplass etter en heroisk innsats på slutten.

– Jeg er litt skuffet over ikke å tangere Kristoffer Halvorsens andreplass i går, men utover det var det bra, sier Vangstad til TV 2.

Sander Armée og Simon Gerrans tok andre- og tredjeplassen. Det var fasiten etter 192,5 krevende kilometer der de blant annet måtte tre ganger opp førstekategoristigningen Kanthaugen.

Se fjerde etappe av Tour of Norway (Lillestrøm-Sarpsborg) lørdag kl. 15.00 på TV 2 og tv2sumo.no.

Bikkjeslagsmål

Edvald Boasson Hagen er fra Rudsbygd i Lillehammer kommune og kjenner svært godt til veiene i området, men han hadde ikke krefter til å være med å kjempe om etappeseieren mot slutten selv om han var med i kampen lenge.

På den siste runden ble det flere angrep på sammenlagtleder Edvald Boasson Hagen opp bakken, men Boasson Hagen nektet å gi seg i stigningen han har kjørt veldig mange ganger i både trening og konkurranse.

Sander Armée (Lotto-Soudal) og Robert Power (Orica-Scott) fikk imidlertid en relativt kraftig luke ned til Boasson Hagen.

Nordmannen fikk etterhvert selskap av flere andre ryttere, fjorårsvinner Pieter Weening (Roompot–Nederlandse Loterij), Simon Gerrans (Orica-Scott) og Andreas Vangstad (Team Sparebanken-Sør) og de kjørte seg opp til de to i front i utforkjøringen ned mot Lillehammer.

Boasson Hagen utnyttet sine spesialkunnskaper og fikk en luke til de andre ned bakkene, men ble etter noen kilometer alene i tet hentet inn igjen. Det kan ha kostet for mye.

Så rykket Weening uten at nordmannen hadde noe å svare med. Andreas Vangstad slang seg på hjul og kjørte godt, men måtte se seg forbikjørt av Sander Armée og Simon Gerrans mot slutten.

For Boasson Hagen ble det fryktelig tungt, og han havnet utenfor topp ti. August Jensen ble nummer sju.

Tungt for Nordhaug

Etappen skulle normalt sett passe Lars Petter Nordhaug godt også, men en punktering ødela Aqua Blue-rytterens sjanser.

Seksmannsbruddet som kom avgårde på den tredje etappen bestod blant annet av to nordmenn: Sjoerd Van Ginneken (Roompot), Luis Mas Bonet (Caja Rural), Preben Van Hecke (Sport Vlaanderen), Sébastien Delfosse (Veranclassic), Vegard Breen (Joker Icopal) og Philip Lindau (Team Coop).

Det så imidlertid aldri veldig sannsynlig ut at bruddet skulle holde inn, og inn i siste bakken var siste rest av bruddet kjørt inn.