Oppdag skjulte matskatter fra Røros
En bit av Norge (TV 2): Kanskje er det i Røros som det nordiske kjøkkenets fremtid finnes? Andreas oppdager Røros skjulte matskatter der gamle tradisjoner holdes i hevd.
Rømmevafler
Noen av de beste vaflene jeg vet om er rømmevafler, litt syrlige og skikkelig sprø,sier Andreas. De bør spises med en gang de kommer fra vaffeljernet.
6 dl seterrømme
2 dl vann
1 ts salt
2 ss sukker
1 ts bakepulver
200 g hvetemel
smør til steking
Rør sammen vann og rømme i en bolle. Bland sammen resten av ingrediensene og rør dem litt etter litt inn i rømmeblandingen. La stå i 20-30 minutter før du begynner å steke vaflene.
Multeiskrem
5 dl melk
5 dl fløte
8 eggeplommer
3-4 dl multesyltetøy
Kok opp melk og fløte. Pisk sammen eggeplommer i en bolle. Pisk inn den kokvarme melkeblandingen. Hell ganske raskt, mens du hele tiden visper. Det er om å gjøre å varme eggeplommene, uten at det skiller seg. Vend inn multesyltetøy. Avkjøl til romtemperatur.
Frys i en iskremmaskin, eller sett i fryseren og rør hvert 15 minutt til røren har fryst til is. (Det er viktigst mot slutten, så du kan ha litt lenger mellom hver gang du rører i begynnelsen.)
Kjøttkaker i brun saus
Tradisjonelt, trygt og godt – men ikke så vanlig som vi liker å tro. Når fikk du skikkelige hjemmelagde kjøttkaker med ekte saus sist?
800 g kjøttdeig av storfe
200 g kjøttdeig av svin
1–2 egg
1/2 løk, finhakket
1 ts allehånde
1/2 ts ingefærpulver
1 1/6 ts muskat
1 ts malt pepper
2 ts salt
3 skiver brød
3 dl melk
smør til steking
3 ss hvetemel, eller mer
4 dl kjøttkraft eller buljong
Bland kjøtt, egg, løk, krydder og salt.
Riv brød i små biter og bløt opp i melk. La trekke noen minutter, hvis du har tid.
Bland sammen brød og kjøttblanding. Varm smør i en dyp stekepanne med slippbelegg (non-stick).
Form kjøttblandingen til kjøttkaker – du bestemmer størrelsen – og brun kjøttkakene godt på begge sider. Du må trolig gjøre dette i flere omganger, for det bør ikke bli for fullt i pannen.
Løft ut kjøttkakene. Det bør være et par spiseskjeer fett igjen etter stekingen. Hvis ikke, ha i mer smør. Dryss mel i pannen og brun melet til det er nøttebrunt.
Spe med kraft, litt etter litt. Kok opp. Ha i kjøttkakene og la småkoke i sausen i 10 minutters tid.
Smak til sausen med salt, eventuelt også krydder.