Oppdag skjulte matskatter fra Røros

En bit av Norge (TV 2): Kanskje er det i Røros som det nordiske kjøkkenets fremtid finnes? Andreas oppdager Røros skjulte matskatter der gamle tradisjoner holdes i hevd.

Idylliske Røros rommer gode, tradisjonsrike norske oppskrifter. Foto: TV 2
Idylliske Røros rommer gode, tradisjonsrike norske oppskrifter. Foto: TV 2

Rømmevafler

Noen av de beste vaflene jeg vet om er rømmevafler, litt syrlige og skikkelig sprø,sier Andreas. De bør spises med en gang de kommer fra vaffeljernet.

6 dl seterrømme

2 dl vann

1 ts salt

2 ss sukker

1 ts bakepulver

200 g hvetemel

smør til steking

Rør sammen vann og rømme i en bolle. Bland sammen resten av ingrediensene og rør dem litt etter litt inn i rømmeblandingen. La stå i 20-30 minutter før du begynner å steke vaflene.

Multeiskrem

5 dl melk

5 dl fløte

8 eggeplommer

3-4 dl multesyltetøy

Kok opp melk og fløte. Pisk sammen eggeplommer i en bolle. Pisk inn den kokvarme melkeblandingen. Hell ganske raskt, mens du hele tiden visper. Det er om å gjøre å varme eggeplommene, uten at det skiller seg. Vend inn multesyltetøy. Avkjøl til romtemperatur.

Frys i en iskremmaskin, eller sett i fryseren og rør hvert 15 minutt til røren har fryst til is. (Det er viktigst mot slutten, så du kan ha litt lenger mellom hver gang du rører i begynnelsen.)

Kjøttkaker i brun saus

Tradisjonelt, trygt og godt – men ikke så vanlig som vi liker å tro. Når fikk du skikkelige hjemmelagde kjøttkaker med ekte saus sist?

800 g kjøttdeig av storfe

200 g kjøttdeig av svin

1–2 egg

1/2 løk, finhakket

1 ts allehånde

1/2 ts ingefærpulver

1 1/6 ts muskat

1 ts malt pepper

2 ts salt

3 skiver brød

3 dl melk

smør til steking

3 ss hvetemel, eller mer

4 dl kjøttkraft eller buljong

Bland kjøtt, egg, løk, krydder og salt.

Riv brød i små biter og bløt opp i melk. La trekke noen minutter, hvis du har tid.

Bland sammen brød og kjøttblanding. Varm smør i en dyp stekepanne med slippbelegg (non-stick).

Form kjøttblandingen til kjøttkaker – du bestemmer størrelsen – og brun kjøttkakene godt på begge sider. Du må trolig gjøre dette i flere omganger, for det bør ikke bli for fullt i pannen.

Løft ut kjøttkakene. Det bør være et par spiseskjeer fett igjen etter stekingen. Hvis ikke, ha i mer smør. Dryss mel i pannen og brun melet til det er nøttebrunt.

Spe med kraft, litt etter litt. Kok opp. Ha i kjøttkakene og la småkoke i sausen i 10 minutters tid.

Smak til sausen med salt, eventuelt også krydder.