Etterforsker 120 overgrepssaker i Tysfjord

Politiet har registrert mer enn 70 fornærmede i den omfattende overgrepssaken i Tysfjord.

Politiet i Nordland etterforsker 120 saker som omhandler seksuelle overgrep i de såkalte Tysfjordsakene. I elleve av sakene er det tatt ut siktelse mot én gjerningsperson.

Totalt er det registrert mer enn 70 fornærmede. Dette dreier seg i all hovedsak om jenter som var i alderen sju til 16 år da de seksuelle overgrepene ble begått.

13.april i fjor sto Marion Anne Knutsen (29) fram på et seminar i hjemkommunen Tysfjord for å snakke om sitt eget liv.

På sin egen Facebook-profil publiserte hun sitt 20 minutter lange innlegg.

– For første gang skal jeg skal prate høyt om min barndom, min oppvekst og om hvordan jeg har hatt det i livet mitt, sier hun.

Slik startet det som nå blir omtalt som Tysfjord-saken.

Marion fortalte åpent om moren som tok sitt eget liv, etter å ha blitt seksuelt misbrukt da hun var liten.

80 mistenkte

Størstedelen av overgrepene har skjedd i Tysfjord kommune. Noen av overgrepene har skjedd andre steder, men av gjerningspersoner som hører hjemme i Tysfjord kommune. Mer enn 80 personer er mistenkt i saken.

De 120 sakene omtales som svært alvorlige straffesaker.

– Det dreier seg om voldtekt og andre former for seksuell omgang, samt andre seksuelle krenkelser, sier politiadvokat Øyvind Rengård i pressemeldingen.

Ikke i mål

Politiet antar at det vil bli tatt ut siktelser eller tiltaler i flere saker. En god del av sakene er foreldet, men politiet mener det er grunn til å tro at det kan være saker av nyere dato som de fortsatt ikke kjenner til. Politiadvokat Øyvind Rengård bekrefter overfor TV 2 at de ikke har kommet til bunns i den omfattende saken.

– Vi er på ingen måte i mål med dette. Dette dreier seg om seksuelle overgrep mot i hovedsak jenter i aldersgruppen sju til 16 år da forholdene ble begått. Det er grunn til å tro at vi ikke har fått all kunnskapen så langt, så derfor oppfordrer vi folk til å melde seg og komme med informasjon om man har det.

Tysfjord lensmannskontor er også anmeldt for brudd på avvergelsesplikten. Denne saken behandles av spesialenheten.

(NTB/TV 2)