Donald Trump åpen for forhandlinger med Kim Jong-un

Donald Trump er fortsatt åpen for dialog med Nord-Korea.

SPENT: Situasjonen mellom USA og Nord-Korea er spent, men president Donald Trump har ikke gitt opp muligheten for dialog med Kim Jong-un. Foto: Ed Jones
SPENT: Situasjonen mellom USA og Nord-Korea er spent, men president Donald Trump har ikke gitt opp muligheten for dialog med Kim Jong-un. Foto: Ed Jones

Regjeringen i USA holder muligheten åpen for forhandlinger for å oppnå målet om at det ikke skal være atomvåpen på den koreanske halvøya.

Ta til fornuft

Det går fram av en uttalelse fra den amerikanske regjeringen etter at USAs senatorer onsdag ble orientert om Nord-Korea-krisen i Det hvite hus.

– Trumps tilnærming tar sikte på å stramme inn økonomiske sanksjoner og gjøre diplomatiske tiltak med allierte og andre partnere, heter det i uttalelsen, skriver Washington Post.

President Donald Trump vil forsøke å presse Nord-Korea til å velge dialog, heter det i uttalelsen fra USAs utenriks- og forsvarsdepartement og flere av landets etterretningssjefer.

– Vi er åpen for forhandlinger mot det målet.

De siste ukene har situasjonen mellom USA og Nord-Korea eskalert.

– I konfrontasjonen med det nordkoreanske regime er det kritisk at vi jobber mot en løsning, både privat, offentlig, diplomatisk og militært. Vil vil få Kim Jong-un til fornuft, sier admiral Harry B. Harris, toppsjef i Pentagon.

New York Times skriver at sjansen for reell krig mellom de to landene er svært liten. Noe av strategien til Trump er ifølge avisen å bruke Kinas økonomiske innflytelse for å dempe Nord-Koreas provoserende oppførsel.

Situasjonen mellom de to landene er spent, men det er flere momenter som gjør at amerikanske eksperter ikke frykter en umiddelbar militærkonflikt.

Det at Kim Jong-un fortsatt viser seg i offentligheten, senest på en gård forrige uke, er et tegn på at spenningen ikke er ekstrem. I tillegg er det ikke krisemaksimering i nabolandet Sør-Korea, hvor den amerikanske ambassaden og diplomatene fortsatt forholder seg rolig.

Alt dette skjedde da Bill Clinton var president i 1994, og Clinton kjempet for at Nord-Korea skulle slutte å utvinne plutonium.

Sjeldent møte

Samtidig understrekes det at USA også er forberedt på å forsvare seg selv og landets allierte.

Onsdag samlet president Donald Trump nærmest alle de hundre senatorene til et ekstraordinært møte om situasjonen i Nord-Korea.

Det sjeldne møte ble avholdt i West Wing i Det hvite hus, hvor senatorene ble oppdatert på situasjonen og eventuelle tiltak fra amerikansk side.

Flere senatorer mener møtet ikke ga spesielt mye ny informasjon.

– Det var veldig lite, om overhodet, noe nytt, sier senator Richard Blumenthal, demokrat i Connecticut.

Landets utenriksminister Rex Tillerson og forsvarsminister Jim Mattis var blant de som var til stedet på møtet.

Rakettskjold

Den siste tiden har Trump-regjeringen skjerpet retorikken overfor Nord-Korea for å få en slutt på det isolerte landets testing av atomvåpen.

Samtidig har USA og Sør-Korea gjennomført flere store militærøvelser både til havs og på land. USA har blant annet sendt flere krigsskip til farvannene utenfor Koreahalvøya. Også den japanske marinen har deltatt på øvelser sammen med amerikanske styrker de siste dagene.

USA er også i ferd med å utplassere rakettforsvarssystemet THAAD i Sør-Korea. Onsdag uttalte admiral Harry Harris, som leder USAs stillehavskommando, at systemet vil være operativt innen få dager.

NTB /TV 2