Russefest ute av kontroll:

Russefest ute av kontroll – sprayet med pepperspray og angrep politiet

Politifolk ble slått og sparket, og flere ungdommer ble sprayet med pepperspray under russebråk i Glasskaråsen i Bergen. Sju personer ble arrestert.

Politiet i Hordaland meldte natt til søndag om at en fest i Glasskaråsen var ute av kontroll og at de sendte en patrulje dit. Det betegnes som en slippfest for russen på en privat adresse.

Russepresidenten i Bergen, Anna Sæbø Nøstbakken, sier til TV 2 at dette har vært et privat arrangement som russestyret ikke har hatt noe med å gjøre.

– Da politi kom til stedet meldte de raskt om at det var 60–70 ungdommer der og fullstendig kaos. De ba om å få snakke med eier, men så ble stemningen så aggressiv at de måtte trekke seg ut og be om assistanse, sier operasjonsleder Terje Magnussen i Vest politidistrikt til NTB.

– Først begynte ungdommen å kaste flasker mot politiet, så steiner og til slutt gikk de løs på en politibil og tjenestemenn, sier Magnussen.

– Dette var noe helt annet enn en ordinær ordensforstyrrelse. Det ble regelrett nærmest opptøyer mot politiet, sier operasjonsleder Kjersti Eidsnes til TV 2.

Tre av ungdommene er anmeldt for vold mot politiet, opplyser Eidsnes. Natt til søndag jobbet politiet med å få oversikt over hvem som gjorde hva.

– Dette vil bli fulgt opp nøye. I natt er det altså pågrepet sju stykker i forbindelse med dette, tre av dem er anmeldt for vold mot politiet. Det ser vi veldig alvorlig på, sier Eidsnes.

Søndag ettermiddag er de tre siktet for vold mot offentlig tjenestemann, opplyser leder for fellesoperativ enhet i Vest politidistrikt, Morten Ørn, til NTB.

De fire andre ble innbrakt etter politiloven. Politiet vurderer om også disse fire skal siktes for lovbrudd, opplyser Ørn. Alle sju blir avhørt søndag. Ifølge Bergensavisen er alle mellom 17 og 19 år.

–Aggressivt

En av politifolkene ble bitt i fingeren, mens en annen ble angrepet med pepperspray og sparket, mens hun lå nede i basketak med en av ungdommene. Begge ble sjekket på legevakten og kom fra natten uten skader.

Politiet melder at «en del ungdommer er pepret – flere arrestert». Magnussen sier tilstandene natt til søndag er noe av det verste de har vært ute for på et russerelatert arrangement.

– Vi ba alle gå fra stedet, men så var det en gruppe som skulle bli igjen. Det er vanskelig å si hvorfor det ble så aggressivt, men vi hadde fem-ti patruljer der for å få kontroll. Hvis det er sånn russetiden blir framover må noe gjøres, sier Magnussen.

Bråk og fyll

Norge er for alvor inne i russetida, og politiet i Asker og Bærum mottok natt til søndag flere klager på støy fra russebusser i Sandvika og området rundt Eiksmarka.

– Vi følger opp klagene ved ledig kapasitet, opplyser de.

Politiet i Telemark fikk flere klager på russ både i Skien og Porsgrunn, der politi på stede påla ungdommene å dempe seg, rydde opp og deretter fjerne seg. På Liertoppen i Buskerud ble to russebusser bortvist etter å ha spilt musikk på «full guffe».

Også i Finnmark meldes det om at flere personer er bortvist fra russearrangement.

Overfylt

De mange russearrangementene tiltrekker seg flere som ikke tilhører avgangselevgruppa. I Halden ble en mann utsatt for vold nær et russetreff på Fredriksten festning, uten at verken han eller mistenkte gjerningspersoner skal være russ. I løpet av natta måtte politiet bortvise både mindreårige og andre som ikke hørte hjemme på russetreffet.

Politiet i Vestfold melder at en mann i 30-åra fikk et forelegg på 2550 kroner for å ha kjørt med for mange personer i en russebuss ved Sandefjord. Politiet i Asker og Bærum skrev ut to forenklede forelegg og en anmeldelse på grunn av for mange passasjerer i russebusser der, og gjør det klart at de har nulltoleranse for overtredelse av reglene der.

(NTB/TV 2)