sannsynlig at et terrorangrep rammer norge:

Polititopper i hastemøte om beredskapen i Norge

Landets politimestre og Politidirektoratet fortsetter den midlertidige bevæpningen og den økte tilstedeværelsen, i lys av hendelsene i Stockholm og Oslo.

GODT SYNLIGE: Økt beredskap på Oslo Lufthavn.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
GODT SYNLIGE: Økt beredskap på Oslo Lufthavn. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Politidirektoratet samlet mandag formiddag landets politimestere for å gjennomgå beredskapen i tiden fremover.

Bakgrunnen er at PST nå vurderer at trusselnivået er høyere, og at det «sannsynlig» at noen vil forsøke å gjennomføre terror i Norge.

Politiet i landets største byer og ved Oslo lufthavn Gardermoen har bevæpnet seg etter angrepet i den svenske hovedstaden. Politiet har også økt tilstedeværelsen i de største byene.

Forlenger bevæpningen

Polititoppene bestemte seg for å opprettholde den midlertidige bevæpningen som ble iverksatt fredag, inntil ny vurdering gjøres.

Politidirektoratet mener at de tiltakene som er iverksatt kompenserer for det forhøyede trusselnivået som PST nå har satt.

– For politiet det det svært viktig å understreke at vi gjør det vi kan for å beskytte befolkningen og forhindre eventuelle hendelser i Norge. Vi oppfordrer samtidig publikum til å være årvåkne og følge med på omgivelsene og varsle oss dersom de ser noe de oppfatter som mistenkelig, sier Kristin Kvigne, avdelingsdirektør i Politidirektoratet, i en pressemelding.

PST-sjef Benedicte Bjørnland slo på en pressekonferanse søndag ettermiddag fast at det er sannsynlig at Norge kan bli rammet av et terrorangrep i 2017.

PSTs pressekonferanse ble holdt i forbindelse med funn av en sprengladning på Grønland i Oslo lørdag kveld og i lys av angrepet i Stockholm fredag.

Ber nordmenn være årvåkne

Statsminister Erna Solberg (H) holdes løpende orientert om utviklingen i Norge etter at PST søndag oppjusterte trusselnivået.

– Jeg vil understreke at Norge er et grunnleggende trygt samfunn. Vi har et åpent og demokratisk samfunn, men vil også av den grunn være sårbare. Derfor skal vi ikke være naive, sier Solberg til NTB mandag formiddag.

Hun ber nordmenn om å lytte til politiet.

– PST har oppfordret til økt årvåkenhet for å kunne avsløre og avverge eventuelle handlinger og angrep. Man bør ha en lav terskel for å rapportere mistenkelige hendelser, mener Solberg.

Erna ønsker ikke sperringer

Solberg sier til TV 2 at hun håper sikkerhetstjenesten har god nok kontroll over radikaliserte nordmenn og IS-sympatisører at ikke bybildet må endres.

– Jeg håper at vi ikke kommer i en situasjon hvor vi må begynne å stenge av sentrumsområder for trafikk, men vi skal ta de sikkerhetsreglene som trengs fremover. Men hvis vi sikrer ett sted, så er det folk andre steder også, og det er det som er utfordringen i arbeidet mot terror; at å sikre målene er ikke det mest effektive fordi da vil målet bare flytte seg, sier hun til TV 2.

Men Solberg ser ikke bort ifra at debatten om politibevæpning må gjenreises.

Justisministeren åpner for tiltak

Justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen åpner for at tiltak som avsperringer vil kunne bli aktuelt.

– Alle er enige om at vi ønsker et åpent, tilgjengelig samfunn, men vi skal også ha et trygt samfunn. Da må vi ta den gjennomgangen, og vurdere om det er nødvendig å sette inn den type tiltak. Jeg skal ikke konkludere på det her og nå. Men i kampen mot ekstremistisk islamisme, og når vi ser den type aksjonsnivå som vi ser nå, så må vi vurdere alle virkemidler for å stoppe den type handlinger, sier Per-Willy Amundsen (Frp) til TV 2.

– Vi skal være realister og vi skal aldri bli naive, og det er viktig at vi både gjennom forebygging og gjennom konkrete fysiske tiltak setter i stand gode mottiltak for å forhindre terrorangrep på norsk jord.

TV 2 / NTB