Her forsvinner Norges siste Statoil-stasjon

Men Egeland-familien, som har drevet den i over 30 år, drar ingen steder.

Aud Kari Egeland, forhandler og stasjonsdriver på Circle K Forus, klipper den symbolske snoren, mens (f.v.) Tom Digerås, prosjektleder for merkeskiftet fra Statoil til Circle K, Gard Inge Olstad, salgsdirektør Circle K Norge AS, Henrik Øinæs Habberstad, merkevaresjef Statoil ASA og Karen Onsager Keiserud, markedsdirektør Statoil ASA følger med. Foto: Daniel Hansen
Aud Kari Egeland, forhandler og stasjonsdriver på Circle K Forus, klipper den symbolske snoren, mens (f.v.) Tom Digerås, prosjektleder for merkeskiftet fra Statoil til Circle K, Gard Inge Olstad, salgsdirektør Circle K Norge AS, Henrik Øinæs Habberstad, merkevaresjef Statoil ASA og Karen Onsager Keiserud, markedsdirektør Statoil ASA følger med. Foto: Daniel Hansen

– Det var på Forus den aller første Statoil-stasjonen så dagens lys tilbake i 1991. Derfor er det naturlig at det er her vi tar endelig farvel med Statoil-navnet og starter et nytt og spennende kapittel, sier Thomas Støkken, Norges-sjef i Circle K.

Torsdag 6. april ble Statoil Forus offisielt til Circle K Forus.

Stasjonsdriver Aud Kari Egeland innrømmer at det er litt vemodig å se det kjente og kjære Statoil-navnet forsvinne etter 26 år. Samtidig gleder hun seg til fortsettelsen med Circle K på Forus.

– Vi ser alltid positivt på det her på Forus, vet du. Navnet forandres, men vi er jo de samme menneskene. Dessuten er det jo er utrolig kjekt at vi får lov til å være den siste stasjonen som omprofileres, og at det gjøres så mye stas på oss i den forbindelse, sier hun.

Snart forsvinner Statoil-navnet fra alle stasjonene

Kundene forlangte føråpning

Dette er ikke første gang Egeland-familien er med på et symboltungt navneskifte. Da Aud begynte å jobbe på Forus sammen med ektemannen Per for mer enn 30 år siden, het stasjonen Norol Forus.

– Vi skulle egentlig åpne butikken på Forus i januar 1987, men allerede i desember sto folk og banket på døren og ville inn. Dermed ble det føråpning 15. desember. Folk tok imot oss på en fantastisk måte og handlet hos oss både sent og tidlig. I løpet av de første fire månedene hadde vi nådd hele årsbudsjettet i salgsinntekter. Det var helt fantastisk, minnes Aud.

Du skjønner kanskje hvorfor det ble kaos på bensinstasjonen ...

Slik så bensinstasjonen på Forus ut før navnebyttet. Nå er det Circle K som gjelder.
Slik så bensinstasjonen på Forus ut før navnebyttet. Nå er det Circle K som gjelder.

Sjonglerte to jobber

I 1991 ble stasjonen på Forus den aller første som skiftet fra Norol til Statoil. Under åpningstalen deklamerte Anne Grete Ellingsen, daværende regionssjef for Bergen og Rogaland, stolt at landet nå endelig hadde fått sin første døgnåpne bensinstasjon.

– Akkurat dét kom som en overraskelse på både Per og meg. Det var ingen som hadde fortalt oss at vi skulle holde åpent hele døgnet, men vi tok det med et smil. Siden den gang har vi bare hatt stengt i vel 12 timer til sammen. Om det er påske, jul eller nyttårsaften holder vi alltid åpent her på Forus, forteller Aud.

Det har vært noen utfordringer opp igjennom årene også, og stasjonslivet har hatt sine sorger. Ektemannen Per døde i 2009, og han etterlot seg et stort tomrom.

Se hva Thomas oppdaget utenfor bensinstasjonen

Fra Norol til Circle K

1976: Det nysammenslåtte selskapet Norsk Olje etablerer «Norol» som merkenavn for sine bensinstasjoner i Norge.

1987: Stortinget vedtar å selge Norsk Olje til Statoil.

1991: Norol-stasjonene skifter navn til Statoil. Forus blir den første stasjonen som får skudd opp Statoil-skiltene.

2010: Statoil Fuel & Retail skilles ut fra Statoil ASA og børsnoteres.

2012: Statoil Fuel & Retail kjøpes av det kanadiske selskapet Alimentation Couche-Tard.

Mai 2016: Omprofileringen fra Statoil til Circle K innledes – med Circle K Økern som første stasjon.

Juni 2016: Circle K Rygge blir den første nybygde stasjonen etter merkeskiftet.

September 2016: Circle K Ringerike blir stasjon nummer 100 som omprofileres.

April 2017: Circle K Forus blir den siste stasjonen som omprofileres.

Nakenstunt

– Per var den fødte servicemann. Han var også full av idéer og elsket å prøve nye ting. Han lanserte «millionærvask» med gratis Flax-lodd til alle som kjøpte den dyreste vasken vi hadde. Og da en av gutta i servicehallen utdannet seg til sykkelreparatør startet Per like godt opp sykkelverksted. En annen gang reiste han til England og kom tilbake med et hundevaskanlegg som vi installerte på stasjonen, ler Aud.

En gang lovet Per Egeland at han skulle løpe naken over stasjonsområdet dersom de ansatte solgte mange nok Flax-lodd. Dermed ble innsatsen giret opp betraktelig, og Per måtte til pers. Flere avisfotografer var til stede og foreviget øyeblikket da han løp rundt naken i en tønne med et strategisk hull kuttet inn i akterdelen.

Dette skiltet dukker snart opp i nærheten av deg

Sier aldri nei til kundene

Etter at Per gikk bort måtte Aud gå i tenkeboksen. Valget falt på å drive stasjonen videre. Sønnen Espen, i dag en voksen mann på 38 år, kom tilbake og har gradvis tatt over mer av den daglige driften av stasjonen.

– Jeg jobber fremdeles 10-12 timer hver dag, og stortrives med det. Kundene spør etter meg når jeg ikke er der. Og så har vi mange flinke og dyktige medarbeidere, sier hun.

Men hvordan er det mulig å drive en fremgangsrik stasjon med tusenvis av lojale kunder gjennom 30 år? Auds hemmelighet er enkel:

– Vær imøtekommende og la kundene få mer enn de forventer. Belønn de mest trofaste kundene, og si aldri nei til noen som trenger hjelp.

.. men hva tror du skjer med Norges mest populære kaffekopp nå?