Vil ha FN-resolusjon etter angrepet i Syria: – Klart en krigsforbrytelse

USA, Storbritannia og Frankrike foreslår en FN-resolusjon som fordømmer det kjemiske angrepet i Syria.

Et barn mottar medisinsk behandling på et sykeshus i byen Maaret al-Noman, etter at byen Khan Sheikhoun ble rammet av et angrep med giftig gass i Syria. Foto: Mohamed Al-bakour / AFP
Et barn mottar medisinsk behandling på et sykeshus i byen Maaret al-Noman, etter at byen Khan Sheikhoun ble rammet av et angrep med giftig gass i Syria. Foto: Mohamed Al-bakour / AFP

Utkastet ble presentert for FNs sikkerhetsråd tirsdag og vil kunne stemmes over allerede onsdag, når Sikkerhetsrådet møtes for å diskutere påstandene om bruk av kjemiske stridsmidler i Syria.

– Dette er helt klart en krigsforbrytelse, sier Storbritannias FN-ambassadør Matthew Rycroft.

Usikre på Russland

I tillegg til å fordømme det kjemiske angrepet tirsdag krever resolusjonen full gransking av hendelsen umiddelbart og månedlige rapporter fra FN om anklagene om bruk av slike våpen i Syria.

Resolusjonen krever at Syria utleverer flylogger, oversikt over flyginger og annen informasjon om militære operasjoner for angrepsdagen. Ifølge diplomater er det usikkert om Russland, som støtter det syriske regimet, vil stemme for resolusjonen.

Utkastet fra de tre landene inkluderer også forslag til sanksjoner om ikke Syria etterkommer kravene.

Gransker

Minst 58 mennesker, inkludert 19 barn, ble drept i angrepet i Idlib-provinsen i Syria tirsdag morgen. Ifølge den syriske eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) er ytterligere 160 personer skadd.

FN og EU har uttalt at det er for tidlig å slå fast hvem som står bak angrepet mot den opprørskontrollerte småbyen Khan Sheikhoun, og hvilke kjemiske våpen som eventuelt ble benyttet. De skadde hadde symptomer som pustebesvær, små pupiller, fråde om munnen og svært høy puls.

Dette skal nå granskes av Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) og FNs granskingskommisjon for Syria (COI).

Sverger hevn

Syriske opprørsstyrker sverget tirsdag å hevne dem som ble drept i angrepet og oppfordret alle grupperinger til å samles mot regjeringsstyrkene.

– Vi lover det kriminelle regimet og alle dets allierte gjengjeldelse. Det vil berolige hjertene til vårt folk i Khan Sheikhoun spesielt og i Syria generelt, skriver Tahrir al-Sham i en melding lagt ut på internett. Tahrir al-Sham er en opprørsallianse som dominerer i Idlib-provinsen, og inkluderer Fatah al-Sham, tidligere kjent som Nusrafronten.

I likhet med opprørsstyrkene legger USA, Storbritannia og Frankrike skylden på president Bashar al-Assads militærstyrker, men den syriske ledelsen nekter for å ha noe med tragedien å gjøre.

(©NTB)