Tre døde og to kritisk skadd i bussulykke i Sverige

Buss med skoleungdom veltet på E45 i Härjedalen.

Tre personer er bekreftet omkommet etter at en buss kjørte av veien og veltet på E45 mellom Sveg og Fågelsjö i Härjedalen i Sverige. Det opplyser sykehuset i Östersund.

Seks personer er alvorlig skadd. For to av dem er skadene livstruende, ifølge nyhetsbyrået TT. 19 personer er lettere skadd.

Det var 59 personer om bord i bussen. 52 av dem var skoleungdom.

– Det er nesten kaotisk på plassen. Noen er uskadd, andre er hardt skadde. Det finnes mange forskjellige skadeomfang her, sa Peter Nystedt, pressetalsmann ved den svenske redningstjenesten til Aftonbladet, da han var på ulykkesstedet tidligere i dag.

Flere titalls skadde

Til Expressen sa Nystedt at det dreier seg om forskjellig type skader.

– Det er mange forskjellige skader. Armbrudd, benbrudd, hodeskader og blødninger, sa Nystedt.

Politiet opplyser at de skadde personene er fraktet til sykehus i Östersund, Falun og Mora.

BUSSULYKKE: Tre personer er døde og flere skadd etter at en buss med 59 personer om bord veltet ved Sveg i Sverige. Foto: Jessica Grip
BUSSULYKKE: Tre personer er døde og flere skadd etter at en buss med 59 personer om bord veltet ved Sveg i Sverige. Foto: Jessica Grip

– Flere sov da ulykken skjedde

Ifølge Expressen var det skoleungdommer fra en åttendeklasse i Sør-Sverige som reiste med bussen. De skal ha vært på vei til skistedet Klövsjö. Ifølge et vitne Östersunds Posten har snakket med, lå passasjerene og sov da ulykken skjedde.

Ulykkesårsaken er foreløpig uklar.

– Bussen har kjørt av veien på en rett strekning. Hoveddelen har gått ned i grøfta og havnet på siden, sier Nystedt i redningstjenesten.

Har snakket med bussjåføren

Aftonbladet har vært i kontakt med busselskapet. De sier sjåføren er i sjokk etter ulykken.

– Vi har snakket med ham og han er selvfølgelig ekstremt sjokkert, men skal ikke være alvorlig skadd, sier selskapets pressetalsmann til avisen.

Selskapet sier de hadde kontakt med sjåføren klokken 04.30, altså rundt to og en halv time før politiet fikk melding om ulykken.

– Trafikklederen snakket med sjåføren klokken halv fem, og da var han pigg. Det var ikke noe merkelig da, og det skal ha vært greie veiforhold. Av en eller grunn har bussen havnet i grøfta, sier pressetalsmannen til Aftonbladet.

Ifølge selskapet er det svært usannsynlig at det kan ha vært en teknisk feil på bussen.

Tilbød norsk bistand

Nødetatene i Sverige ble varslet om ulykken ved syv-tiden søndag morgen. Flere ambulanser og to luftambulanser rykket ut til ulykkesstedet.

Den norske hovedredningssentralen opplyser at de har tilbudt å bistå med både helikopter og fly.

– Vi har tilbudt bistand i samråd med AMK og flykoordineringssentralen i Tromsø. Vi har tilbudt både helikopter og fly, men svenskene sier at de på nåværende tidspunkt ikke har behov, sa redningsleder ved HRS Sør-Norge, Edvard Middelthon, til TV 2 like før klokken halv ti.