Erna Solberg til Kina neste uke

Statsministeren skal møte den kinesiske presidenten – og tar med seg en rekke norske toppledere.

TIL KINA: For første gang på ti år skal en norsk statsminister besøke Kina. Foto: Åserud, Lise
TIL KINA: For første gang på ti år skal en norsk statsminister besøke Kina. Foto: Åserud, Lise

Statsminister Erna Solberg reiser neste uke til Kina der hun skal møte president Xi Jinping, bekrefter Statsministerens kontor (SMK).

Rekordstor delegasjon

Solberg skal reise med en delegasjon norske toppledere, deriblant Statoil-sjef Eldar Sætre, Telenor-sjef Sigve Brekke, LO-sjef Gerd Kristiansen og NHO-sjef Kristin Skogen Lund.

Dette blir den største norske næringslivsdelegasjonen noen sinne.

Også utenriksminister Børge Brende og næringsminister Monica Mæland blir med på Kina-turen.

Reiser rett fra Trump til Solberg

Solberg reiser til Kina samtidig som Kinas president, Xi Jinping, er i Washington for å møte president Donald Trump.

Det er stor spenning knyttet til dette møtet ettersom Donald Trump har varslet kamp mot det han mener er ugunstige handelsavtaler med Kina, samt å innføre tollmurer som vil være svært utfordrende for kinesisk næringsliv.

Xi reiser rett fra Washington tilbake til Beijing for å ha samtaler med Solberg.

– Normaliserer forholdet til Kina

Norge og Kina har i flere år hatt et anstrengt politisk forhold til hverandre, etter at Liu Xiaobo fikk Nobels fredspris i 2010.

Dette blir det første norske statsministerbesøket til Kina på 10 år.

– Jeg er glad for at vi nå normaliserer vårt diplomatiske og politiske forhold til Kina. Besøket viser at begge land ønsker å gjenetablere et langvarig, bredt og framtidsrettet samarbeid. Direkte kontakt med det kinesiske lederskapet er viktig for et solid og forutsigbart forhold preget av gjensidige interesser, tillit og forståelse, sier statsminister Solberg.

Enormt marked

For norske myndigheter er det svært viktig igjen å kunne føre en dialog med verdens nest største økonomi. Kinas vekst betyr at landet er blitt en global stormakt, enten temaet er fattigdomskamp, handel eller klimaendringer.

Samtidig har norske bedrifter vært fortvilet over stillstanden i den politiske kontakten med Kina, som med nesten 1,4 milliarder mennesker utgjør et enormt marked.

Utenriksminister Børge Brende håper forhandlingene om en frihandelsavtale med Kina nå blir tatt opp igjen, og at en avtale kan komme på plass senest i løpet av neste stortingsperiode, men helst før, ifølge NHO.