Norsk ertesuppe, kokt på svineknoke
Det er første gang det opprettes en felles matpris for å løfte frem det nordiske kjøkkenet. Kokk Even Ramsvik forteller om Embla-prisen og koker norsk ertesuppe med Wenche.
Ertesuppe
Dette trenger du
- ca 4 dl gule erter
- vann + salt til bløtlegging
- kaldt vann til koking
- 1 løk
- 1/2-1 purre
- 2 gulrøtter
- Sellerirot, persillerot og kålrot etter eget valg
- pepper
- timian
- 1 fersk eller røkt / lettsaltet svineknoke ev. ca. 300 gram fersk eller lettsaltet flesk.
Fremgangsmåte
Gule erter bløtlegges i 6-8 timer før koking.
Legg ertene i bløt i lettsaltet vann. Tøm ut bløtevannet og skyll ertene før koking.
Skjær noen snitt i knoken inn mot benet (dette for at knoken skal bli jevnt kokt). Legg knoken i en stor kasserolle, fyll på med vann, kok opp og skum av. La knoken trekke i 40-50 min, tilsett de utvannede ertene (uten bløte vannet). Kok opp og skum på nytt. Tilsett grovhakket løk og timian. La trekke til ertene og knoken er møre 1 ½ -2 timer. Etterfyll med vann om nødvendig.
Grønnsaker i skiver/terninger får trekke med de siste 20-30 min. Smak til med pepper.
Ta opp knoken og skjær av kjøttet og ha tilbake i suppen.