Norsk ertesuppe, kokt på svineknoke

Det er første gang det opprettes en felles matpris for å løfte frem det nordiske kjøkkenet. Kokk Even Ramsvik forteller om Embla-prisen og koker norsk ertesuppe med Wenche.

Ertesuppe

Dette trenger du

  • ca 4 dl gule erter
  • vann + salt til bløtlegging
  • kaldt vann til koking
  • 1 løk
  • 1/2-1 purre
  • 2 gulrøtter
  • Sellerirot, persillerot og kålrot etter eget valg
  • pepper
  • timian
  • 1 fersk eller røkt / lettsaltet svineknoke ev. ca. 300 gram fersk eller lettsaltet flesk.

Fremgangsmåte

Gule erter bløtlegges i 6-8 timer før koking.

Legg ertene i bløt i lettsaltet vann. Tøm ut bløtevannet og skyll ertene før koking.

Dagens gjestekokk er Even Ramsvik. FOTO: TV 2
Dagens gjestekokk er Even Ramsvik. FOTO: TV 2

Skjær noen snitt i knoken inn mot benet (dette for at knoken skal bli jevnt kokt). Legg knoken i en stor kasserolle, fyll på med vann, kok opp og skum av. La knoken trekke i 40-50 min, tilsett de utvannede ertene (uten bløte vannet). Kok opp og skum på nytt. Tilsett grovhakket løk og timian. La trekke til ertene og knoken er møre 1 ½ -2 timer. Etterfyll med vann om nødvendig.

Grønnsaker i skiver/terninger får trekke med de siste 20-30 min. Smak til med pepper.

Ta opp knoken og skjær av kjøttet og ha tilbake i suppen.