Den ghanesiske fotballdommeren Joseph Lamptey får ikke lov til å ha noenting med fotball å gjøre resten av livet, verken nasjonalt etter internasjonalt.

Det er FIFAs knallharde dom etter Lampteys dømming i VM-kvalifiseringskampen mellom Sør-Afrika og Senegal.

Den mest graverende feilen var den feilaktige straffen til Sør-Afrika.

Lamptey mente at Kalidou Koulibaly tok ballen med handen. Reprisene du kan se over viser at det er alt annet enn tilfelle.

Ghaneseren ble funnet skyldig i å bryte regel 69, paragraf 1, som omhandler å påvirke kampresultatet på ulovlig vis. Dommen er i linje med FIFAs nulltoleranse-politikk når det kommer til kampfiksing.

Lamptey kan anke straffen til FIFA og Idrettens voldgiftsrett (CAS). Det ligger trolig mer bak straffen enn bare det feilaktig tildelte straffesparket, og FIFA skriver i en uttalelse at de vil komme med mer informasjon når straffen blir bindende.

Sør-Afrika scoret på straffesparket og gikk opp til 2-0 i kampen de vant 2-1.