Lysbakken gjenvalgt som SV-leder

Audun Lysbakken ble som ventet gjenvalgt som SV-leder under landsmøtet på Gardermoen lørdag. Og forloveren hans ble ny partisekretær.

PÅ TALERSTOLEN: Partileder Audun Lysbakken fikk blomster og applaus etter sin tale under SVs landsmøte på Gardermoen.
Foto: Tore Meek / NTB scanpix
PÅ TALERSTOLEN: Partileder Audun Lysbakken fikk blomster og applaus etter sin tale under SVs landsmøte på Gardermoen. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Det var ingen motkandidat til ledervervet og Lysbakken ble gjenvalgt til partileder for Sosialistisk venstreparti.

Som nestledere får han med seg stortingsrepresentantene Kirsti Bergstø og Snorre Valen.

SV-leder Audun Lysbakken får selskap av forloveren sin i partiledelsen. For Lysbakkens mangeårige kamerat og forlover Audun Herning gikk seirende ut av kampvoteringen om stillingen som partisekretær lørdag. Herning fikk 41 flere stemmer enn motkandidat Andreas C. Halse.

Nå blir spørsmålet hvor mange ultimatum han skal møte Ap med i valgkampen.

– At folk kjenner hverandre i et parti, er helt normalt, sa Lysbakken til NTB før valget.

– Ble du valgt som partisekretær fordi du er Lysbakkens forlover?

– Nei, det var 124 på landsmøtet som stemte og jeg har ikke vært forlover for 124 stykker. Jeg ble valgt fordi vi er et landsmøte som står samlet om de viktigste sakene, sa Herning like etter seieren.

Kampen mot sperregrensen

Audun Lysbakken har ledet SV siden 2012. Da han overtok som leder for fem år siden var sperregrensen på fire poeng et fjell å komme over før 2013-valget. Siden da har det nærmest vært flat linje.

I TV 2s ferskeste valgdagsmåling i begynnelsen av mars har partiet krøpet ørlite opp til 4,7 prosent, men bare én måned tidligere lå de under sprerregrensa med 3,7 poeng.

Dette har vært de viktigste sakene på landsmøtet:

Minske forskjellene

Kampen mot økonomiske og sosiale forskjeller en av de absolutte hovedsakene for SV i den kommende valgkampen. Lysbakken kaller skattekutt «kontantstøtte til den økonomiske eliten».

Han mener hele skattesystemet må legges om. Blant annet Lysbakken at boligmarkedet må være tilgjengelig for alle.

Atomstrid

SV-landsmøtet samlet seg om en politisk uttalelse om lyntogsatsing lørdag, blant annet finansiert av en egen flyavgift mellom de største byene.

De største slagene på landsmøtet kommer imidlertid på søndag. Da blir det debatt om betingelsene som SV skal stille ved et eventuelt regjeringssamarbeid. Striden står først og fremst om kravlista skal omfatte atomvåpenforbud og nei til NATOs rakettforsvar.

– SV må gjøre som de vil, men jeg svarer ikke på slike krav nå, sier utenrikskomiteens leder Anniken Huitfeldt til NTB.

Ap-representanten vil ikke svare på om det vil være uklokt av SV å si nei til norske bidrag i NATOs missilforsvar før regjeringen har vurdert spørsmålet.

Kompromiss

SV-ledelsen vil heller ikke at forslaget skal bli del av den ufravikelige kravlista ved eventuelle regjeringsforhandlinger. Nestleder Snorre Valen mener den bør begrenses til de fire hovedkravene som landsstyret har gått inn for, om Lofoten-olje, barnetrygd, lærernorm og profittfri velferd.

Etter det NTB blir fortalt er stemningen på landsmøtet den at atomvåpenforbud er viktigere for flere enn formuleringene om rakettskjoldet.

Det åpner for et kompromiss der SV går inn for et atomvåpenforbud – enten i brødteksten før de fire hovedkravene eller som et eget punkt på kravlista – uten at det samtidig sies nei til NATOs rakettforsvar.

Narkotika

Også om oljepenger til jernbaneutbygging, et eget og svært ambisiøst mål for norske utslippsreduksjoner og avkriminalisering av narkotikabruk ligger det an til spennende voteringer søndag formiddag.

Helsebyråd i Oslo Inga Marte Thorkildsen er blant dem som mener bruk og besittelse av narkotika bør avkriminaliseres.

– Jeg har tvilt meg fram til dette. Jeg mener det er den rette veien å gå for å hjelpe rusmisbrukere, sier Thorkildsen (SV) Nettavisen.

SV-leder Audun Lysbakken og et flertall i partiets landsstyre har foreslått å «nedkriminalisere» narkotikabruk, men en tredje mulighet er at partiet legger bort hele saken.

Nei til oljekompromiss

Det finnes ikke noe kompromiss i spørsmålet om oljeutvinning utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja, fastslår Lysbakken.

– Vi har allerede funnet mye mer kull, olje og gass enn det klimaet tåler. I den situasjonen gir det ingen mening å lete etter mer i de aller mest sårbare områdene våre. Av samme grunn må vi avlyse tanken om å bevege oss stadig lenger nord og øst i jakt på mer olje, sa Lysbakken i landsmøtetalen.

Et klart nei til oljeutvinning i sårbare områder samt et krav om stans i oljefondets investeringer i fossil energi ventes å bli ett av hovedkravene som SV stiller for å inngå i regjeringssamarbeid etter valget.

«Milliardærfesten er over»

Fredag holdt han sin tradisjonelle landsmøtetale og hovedbudskapet var følgende:

– SV er forandringspartiet, og milliardærfesten er over, uttalte partileder Audun Lysbakken i landsmøtetalen på Gardermoen til stor applaus.

Lysbakken beskriver SV som «forandringspartiet» i norsk politikk. Med henvisning til de velstående giverne som deltok under statsminister Erna Solbergs førjulsgløgg, slo han fast at «milliardærfesten er over».

– Dette valget skal bli et oppgjør med den økende ulikheten, vi skal bytte ut forskjellsregjeringen med et flertall for forandring, sa han.

Til angrep på Høyre

Men han stoppet ikke der, talen fortsatte som et angrep på regjeringspartiet.

– Når vi er i debatter med Høyre, er de veldig nøye med å kalle oss Sosialistisk Venstreparti. De tror at de avslører noe ubehagelig om oss. Men jeg er glad for å bli kalt sosialistisk. De burde bare være like ærlig om seg selv og kalle seg «Millionærklubben», sa Lysbakken.

Før landsmøtet sa han partiet vil gjøre alt de kan for å felle den sittende regjeringen.

– Vi feller Høyre-Frp-regjeringen uten noen betingelser. Det er totalt utenkelig å støtte en borgerlig regjering, og vi skal gjøre vårt for å fjerne dem fra makten, sa partilederen tydelig på en pressekonferanse torsdag.

TV 2 / NTB