LO og NHO enige i vårens lønnsoppgjør

LO og NHO er blitt enige i vårens lønnsoppgjør.

SOLIDARISK OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør sikrer et løft til de lavest lønte, mange av dem kvinner, sier LO-leder Gerd Kristiansen. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
SOLIDARISK OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør sikrer et løft til de lavest lønte, mange av dem kvinner, sier LO-leder Gerd Kristiansen. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

Forhandlingsresultatet innebærer at alle de som omfattes av oppgjøret, får et generelt tillegg på 1000 kroner i året, opplyser LO i en pressemelding.

For medlemmer på overenskomster som ligger under 90 prosent av gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, det vil si med en gjennomsnittlig årslønn på 407.265 kroner eller mindre, vil det i tillegg bli gitt et tillegg på 2900 kroner. Totalen blir dermed 3900 kroner.

Oppgjøret omfatter rundt 170.000 medlemmer og har en ramme på 2,4 prosent.

Løft for lavtlønte

– Dette er et solidarisk oppgjør. Vi har sikret et generelt tillegg til alle og et løft til de lavest lønte, mange av dem kvinner, sier LO-leder Gerd Kristiansen.

– Nå forventer vi reelle lokale forhandlinger der det er rom for det, fortsetter hun.

LO-lederen mener oppgjøret viser at LO viser ansvarlighet i en situasjon med rekordhøy ledighet.

– Dette er et oppgjør som tar hensyn til at mange bedrifter fremdeles er i en vanskelig situasjon. Nå forventer vi at andre grupper, ikke minst toppledere og eiere, utviser samme ansvarlighet, og at myndighetene gjennom sin politikk ikke ytterligere forsterker forskjellene i samfunnet, sier Kristiansen.

– Strakk oss langt

NHO-sjef Kristin Skogen Lund påpeker at lønningene i Norge er blant de høyeste i Europa. Derfor må lønnsøkningen her hjemme være lavere enn de landene vi konkurrerer med.

– Vi har strukket oss langt, men vi endte på et resultat vi som fellesskap kan akseptere. For oss var det viktig å oppnå enighet, sier NHO-sjefen i en pressemelding.

(TV 2)