Tilbehør til røkt og lettsaltet kjøtt

Ifølge dagens gjestekokk Mats Nilsen er selkjøtt en delikatesse. Selkjøtt er svært vanskelig å få fatt på derfor anbefaler Wenche Valenciasalat eller fløtegratinerte poteter til røkt og lettsaltet kjøtt.

Gjestekokk og selfanger Mats Nilsen tilbereder varmrøkt selkjøtt.

Wenche lager tilbehør som smaker godt til varmrøykt selkjøtt eller til røkt /varmrøkt eller lettsaltet kjøtt.

Velg det du selv liker best. Valenciasalat eller fløtegratinerte poteter.

Valenciasalat

Dette trenger du:

  • 1-2 epler
  • 1 stor appelsin
  • 1-2 pærer
  • 2-3 ringer ananas (hermetisk uten sukker)
  • ca 100 g blå druer
  • 100 g hasselnøtter eller valnøtter
  • ca 1 dl majones
  • ca 1 dl crème fraiche eller pisket krem
  • saften av 1 appelsin
  • litt sukker

Fremgangsmåte:

Skjær alt i terninger. Hakk nøttene. Rør sammen majones og crème fraiche og smak til med saft av appelsin og ev. litt sukker eller litt av laken fra hermetisk ananas. Bland sammen frukt og dressing. Dryss litt nøtter over ved servering.

Denne salaten kan serveres både til kjøtt og fisk.

Fløtegratinerte poteter.

Skrell og del 8-10 kokefaste poteter og 1 løk i skiver og legg i en kasserolle. Tilsett salt og ev finhakket hvitløk og hell over ca. 4 dl fløte til det står i underkant av potetene. Kok opp og la trekke under lokk, til potetene er knapt møre, 20 -30 min. Rist på kasserollen en gang imellom, slik at potetene ikke legger seg ved i bunnen. Hell alt over i et ildfast fat, dryss ev på litt ost og gratiner stek høyt i stekeovnen ved 225 grader til overflaten er lys gyllen.

Selkjøtt servert med fløtegratinerte poteter eller Valenciasalat. FOTO: TV 2
Selkjøtt servert med fløtegratinerte poteter eller Valenciasalat. FOTO: TV 2

Selkjøtt kan du få kjøpt hos Eide Handel i Tromsø.