Smak av vår

Vinekspert Christer Berens mener mat og vin hører sammen. Nå ser han frem mot lysere tider og sammen med Wenche byr han på mat med en smak av vår. Han anbefaler deilige viner og ett alkoholfritt alternativ.

Vårsalat med laks

Dette trenger du:

  • Ca. 300 gr laksefilet uten skinn og ben
  • olje/smør til steking
  • salt, pepper
  • Frisk rosmarin
  • Ca.150 g sukkererter
  • 1 fennikel
  • 4-5 reddiker
  • 4-5 vårløk
  • 1 slangeagurk
  • 10-12 Sherry tomater
  • 1 pose ruccolasalat, ca.3-4 dl
  • urtekrydder

Dressing:

  • Saft av ½ stor sitron
  • 1 fedd finhakket hvitløk
  • Ca. 1 dl olivenolje
  • Salt, pepper

Slik gjør du:

Stek laks i olje og smør, legg i en kvist frisk rosmarin. Stek 1-2 min på hver side, dryss på salt og pepper. Laksen kan gjerne ha en rå kjerne.

Rens sukkererter og kok i lettsaltet vann i 1-2 min. Ta opp og avkjøl i kaldt vann.

Snitt fennikel i tynne skiver og legg i iskaldt vann i 8-10 min.

Del resten av grønnsakene i biter. Rør sammen dressingen og vend inn i salaten.

Bruschetta

Ristet surdeigs” skive” servert med tomatsalat, stekt kylling, pesto og mozarella

Bruschetta og vårsalat med laks. FOTO TV 2
Bruschetta og vårsalat med laks. FOTO TV 2

Dette trenger du:

  • 2 -3 kyllingfileter
  • Salt, pepper
  • Olje til steking
  • 1 fedd hvitløk
  • 2 kvister oregano
  • Tomatsalat:
  • 3-4 tomater
  • 1 sjalottløk
  • Olivenolje
  • frisk basilikum
  • Salt og pepper
  • 1-2 skiver mozarella pr. person
  • Surdeigbrød:
  • 4 store skiver surdeigsbrød
  • Olivenolje
  • 1 fedd hvitløk

Pesto:

  • 2 ss ristede pinjekjerner
  • 25-30 store blader av basilikum
  • 2-3 fedd hvitløk
  • ca. 1 1/2 dl olivenolje
  • ca. 50 g revet parmesanost

Slik gjør du:

Begynn med å lage pesto. Rist/stek pinjekjerner i en stekepanne til de er gylne uten å bli stekt. Legg basilikumbladene, pinjekjerner og hvitløk i en hurtigmikser og kjør til en grov blanding. Spe med olje i en tynn stråle. Tilsett revet ost helt til slutt. Smak til med salt.

Stek kyllingfileter i olje i en varm stekepanne, dryss på salt og pepper og tilsett 1 fedd hvitløk og frisk oregano. Stek kyllingfiletene 1-2 min på hver side til de er gyllne, øs med stekefettet.

Etterstek i varm stekeovn ved 125 grader i 8-10 min.

Avkjøl litt før kyllingfiletene skjæres i skiver.

Del tomater i biter og finhakk sjalottløk

Pensle brødskiver med litt olivenolje, stek gylne i grillpanne/stekepanne. Gni de varme brødskivene med et hvitløkfedd delt i to på langs. Dette kan gjøres i god tid før servering.

Smør pesto på de ristede skivene, fordel over tomatsalat, skiver av stekt kyllingfilet, mozarellaost og frisk basilikum.