Fembarnsfar tiltalt for IS-deltakelse

En 38 år gammel fembarnsfar er tiltalt for å ha inngått terrorforbund og for deltakelse i IS.

TERRORGRUPPE: Dette bildet viser IS-krigere i Raqqa i januar 2014. Foto: AP Photo/Militant Website
TERRORGRUPPE: Dette bildet viser IS-krigere i Raqqa i januar 2014. Foto: AP Photo/Militant Website

Mannen, som opprinnelig er fra Syria, har lenge vært under etterforskning av Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

Ifølge tiltalen satte 38-åringen seg under IS' kommando, lot seg transportere av dem og deltok i deres treningsprogram, som inkluderte våpen- og skytetrening. Tiltalen beskriver også at han tok med seg sin daværende kone og deres fem mindreårige barn som han ville skulle leve og bo i IS-kontrollert område.

Ifølge tiltalen oppholdt han seg i Syria sammen med væpnet personell tilknyttet terrororganisasjonen. I september 2014 reiste han og familien ut av Syria etter å ha fått tillatelse fra en lokal IS-leder.

Det var VG som først omtalte tiltalen.

Mannen ble siktet for deltakelse i en terrororganisasjon i fjor høst, nesten to år etter at mannen kom tilbake til Norge fra Syria sammen med sin daværende kone og deres fem barn under åtte år.

Mannen ble tiltalt for å ha tatt de seks med inn i Syria mot deres vilje og tvunget dem til å være der i en måned, men ble frikjent for dette i Senja tingrett vinteren 2016. Denne dommen er ble imidlertid opphevet. Mannen har nektet straffskyld for både frihetsberøvelse og deltakelse i IS.

Det tok lang tid før mannen ble siktet for terror, og politiet innrømmet i fjor høst at saken ikke hadde blitt «optimalt håndtert» fra deres side. PST overtok da etterforskningen fra politiet i Troms.

– Jeg ser jo, i lys av medieoppslagene som har vært, at saken ikke har vært håndtert på en optimal måte, sier politiadvokat Signe K. Aalling i PST.

Da siktelsen ble kjent i fjor sa mannens advokat at han mente politiet ikke hadde noen sterk sak.

– Saken fremstår som svært dårlig fundert, og utover det har jeg ingen kommentarer, sa 37-åringens forsvarer, advokat Christian Flemmen Johansen, til NTB i august 2016.

NTB/TV 2

Mer innhold fra TV 2