Anbefaler permanent fraflytting fra skredfarlig område på Svalbard

Sysselmannen har delvis opphevet ferdselsforbudet og evakueringen på Svalbard, og anbefaler permanent fraflytting for leilighetene under Sukkertoppen.

NYTT SKRED: Redningsmannskaper på stedet der et snøskred gikk over vei 228 i Longyearbyen på Svalbard og rammet minst én bygning som ligger nærmest inn mot Sukkertoppen tirsdag.
Foto: Stringer / NTB scanpix
NYTT SKRED: Redningsmannskaper på stedet der et snøskred gikk over vei 228 i Longyearbyen på Svalbard og rammet minst én bygning som ligger nærmest inn mot Sukkertoppen tirsdag. Foto: Stringer / NTB scanpix Foto: Stringer

Sysselmannen har delvis opphevet ferdselsforbudet og evakueringen på Svalbard, og anbefaler permanent fraflytting for leilighetene under Sukkertoppen.

– I tillegg til det varslingssystemet vi har i dag, ønsker vi å sikre bebyggelsen ytterligere. Vi tenker at den øverste bebyggelsen skal brukes som sikring mot eventuelt nye skred, sier sysselmann Kjerstin Askholt til NRK.

211 innbyggere i 75 husstander ble evakuert etter skredet som rammet seks boliger tirsdag.

Det er nå gjort en grundig skredfaglig vurdering av hele fjellsiden på Sukkertoppen. Ferdselsforbudet og evakueringen er delvis opphevet, men opprettholdes inntil videre for 13 leiligheter, opplyser Sysselmannen.

Befolkningen i Longyearbyen er innkalt til nok et folkemøte i Kulturhuset onsdag kveld der representanter for NVE, Sysselmannen og lokalstyret vil informere.

Ta lærdom

Skredeksperter fra NVE og Norges Geotekniske Institutt (NGI) ankom onsdag Longyearbyen.

– De skal se på hvorfor skredet tirsdag gikk lenger enn det vi vurderte i utgangspunktet, sier fungerende NVE-regiondirektør Knut Aune Hoseth til NTB.

Varslingen forut for tirsdagens skred lød på at det kunne gå skred i Longyeardalen, men at de ikke ville nå bebyggelsen.

– Flere småskred gikk i de skredbanene vi vurderte, men det var ett som rammet bebyggelsen. Vi ønsker å ta lærdom av hvorfor dette skjedde. De første vurderingene kommer i ettermiddag, men vi vet ikke nå hvor konkrete tilbakemeldingene vil være, sier Hoseth.

Nye ras

Utenfor Longyearbyen er veien til Gruve 7 stengt etter to ras. Det ene gikk tirsdag kveld og det andre onsdag morgen.

– Rasene har gått litt inn på veien til Gruve 7, men det var ingen spor i nærheten. Vi er helt sikre på at det ikke var noen folk i nærheten, sier gruvesjef Per Nilssen i Store Norske.

Brøytingen av veien er startet, men gruveselskapet må ha en sikker vurdering av fjellsiden opp mot gruva før de åpner opp. Driften i kullgruva stanset tirsdag og vil ikke bli gjenopptatt før veien er åpnet.

Feil varsling

Tirsdagens skred kommer bare 14 måneder år etter at to personer omkom da ti hus i Longyearbyen ble tatt av skred. I etterkant ble det etablert en skredvarslingstjeneste for Longyearbyen. NVE har måttet tåle hard kritikk fordi de i varslingene tirsdag utelukket at skred kunne nå bebyggelsen.

På et folkemøte om snøskredet på Svalbard ble det tirsdag rettet kraftig skyts mot myndighetenes representanter.

– Jeg føler at dere sitter med et fryktelig ansvar her. Tilliten til skredvarslinga, som vi har fått fortalt i over et år var til å stole på, ble i dag drept med et sverdslag, sa en av de frammøtte, Tommy Anderssen.

(©NTB)