Rapport: Oslo-borgere sitter mest i kø i Norden

Oslo-bilførere sitter i bilkø 145 timer i året, i tillegg til normal reisetid.

KØ: Biler som står i kø i Oslo sentrum i januar 2017 Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
KØ: Biler som står i kø i Oslo sentrum i januar 2017 Foto: Erik Johansen / NTB scanpix

Oslo er nå øverst i Norden, mens Stavanger går fra femte- til sjetteplass.

Køsitting i hovedstaden har økt såpass mye på ett år at Oslo overtar en lite attraktiv førsteplass på lista over Nordens verste købyer, og skyver Stockholm ned på andreplass. Når du setter deg i bil i Oslo må du i snitt regne med å benytte 30 prosent lenger tid fra A til B på grunn av trafikk i tillegg til normal reisetid.Etter Oslo og Stockholm er det Helsingfors, Uppsala og Åbo som er mest trafikkert i Norden, før Stavanger på sjetteplass. Der tar en kjøretur i snitt 24 prosent ekstra reisetid på grunn av køsitting. Trondheimstrafikken hopper fra 13. til 10. plass, mens Bergen går den andre veien og ligger på 12. plass, ned fra niende i 2015.

Tallene er hentet fra en rapport fra navigasjons- og kartselskapet TomTom, som tar for seg de største byene i verden og hvor mye tid innbyggerne tilbringer i trafikk og bilkø.

– Vi ønsker at alle skal tenke på hvordan de kan redusere mengden av tid de bruker i trafikken hver dag – og å innse at vi må jobbe sammen for å løse utfordringene i trafikken. Hvis bare fem prosent av oss endret våre reiseplaner, vil vi forbedre reisetiden på de største motorveier med opptil tretti prosent. Sammen kan vi kvitte oss med trafikkaoset, sier Tore Bjørnsengen, landansvarlig for TomTom i Norge.

(©NTB)