Helse Møre og Romsdal siktet i Sebastian-saken

Helseforetaket siktes for ikke å ha gitt Sebastian (10 måneder) forsvarlig hjelp da han døde.

DØDE: 10 måneder gamle Sebastian Gils Ødegaard døde i februar 2015. Foto: Junge, Heiko/SCANPIX
DØDE: 10 måneder gamle Sebastian Gils Ødegaard døde i februar 2015. Foto: Junge, Heiko/SCANPIX

Helse Møre og Romsdal er siktet for ikke å ha gitt ti måneder gamle Sebastian Gils Ødegaard som døde i februar 2015, forsvarlig helsehjelp.

Grunnlaget for siktelsen er at mangelfull organisering av virksomheten førte til at det ikke ble gitt forsvarlig helsehjelp, skriver Sunnmørsposten.

Dødsfallet vakte stor oppmerksomhet, ettersom Sebastian døde i helikopteret på vei fra Kristiansund til St. Olavs hospital i Trondheim.

Barneavdelingen ved sykehuset i Kristiansund var helgestengt, og Sebastian kunne derfor ikke behandles der. Den lille gutten ble født med hjertefeil og feil på tarmsystemet, og hadde i sitt korte liv tilbrakt mange måneder på sykehus.

Barnelege med sterk kritikk

En barnelege ved avdelingen, Anna Owczarz, har vært svært krass i sin kritikk mot helseforetaket og helseministeren i etterkant av hendelsen, og mener Sebastians dødsfall var et direkte resultat av helgestengingen.

– Det er meg Høie, som er barnelegen til Sebastian! Han døde i mine hender fordi du velsignet den helgestengingen! skrev hun i en rasende Facebook-status.

Skal avgjøre tiltale

Politimesteren i Møre og Romsdal har sendt saken til statsadvokaten, som avgjør om det skal tas ut tiltale.

– Vi har mottatt siktelsen fra politiet i denne alvorlige saken, og avventer videre oppfølging fra statsadvokaten. Samtidig arbeider vi videre med tiltak og læringspunkt som ble lagt fram for styret i januarmøtet, sier helseforetakets administrerende direktør Espen Remme i en pressemelding onsdag kveld.

Etter et stort folkeengasjement og fakkeltog da Sebastian døde, avgjorde Helse Møre og Romsdal å delvis gjenåpne barneavdelingen i helgene.

Kraftig kritikk

I mars slo Helsetilsynet fast at Helse Møre og Romsdal manglet nødvendige rutiner, og at nye rutiner ved sykehuset var ikke kjent, forstått og etterlevd. Det medførte at behandlingstilbudet til barn som trengte innleggelse på sykehus i helgene, ikke var forsvarlig.

Helsetilsynet anbefalte at Helse Møre og Romsdal skulle ilegges foretaksstraff.

Også legevakta i Kristiansund, Kristiansund sykehus og Oslo universitetssykehus fikk kraftig kritikk.